Broodje halfom ~ Bart Chabot

► door: A.IJ. van den Berg

In 1996 verscheen Broodje gezond. Een fors boek, waarin Bart Chabot in snel gemonteerde scènes het ongewone leven schetste van Herman Brood. Dat was toen een bekende rock artiest, schilder, en schuinsmarcheerder, maar bovenal ons aller knuffeljunk.

Broodje gezond is een hilarisch boek, en misschien wel éen van de beste biografieën die er ooit in het Nederlands verschenen zijn. En daarom had ik tot nu toe nooit een bek gezet op de vervolgen die Chabot schreef. Al zijn dat er inmiddels al drie.

Anderzijds zijn die boeken misschien gewoon te bekijken als de bijlagen van de hoofdbiografie. Zo heb ik Broodje halfom dan ook maar gelezen. Herman Brood’s gedrag is me inmiddels bekend, maar misschien heeft hij nog iets leuks beleefd dat ik nog niet wist.

En ja hoor, ik heb me prettig vermaakt met Brood’s avonturen als schipper in de Amsterdamse grachten op het kajuitjacht Befje, en zijn avonturen in de trein. Waarom ook niet.

Bovendien zegt Brood ware woorden als hij het verschil uitlegt tussen succes in de muziek, en succes in de kunst. Het ene betekent dat je platen op de hoek van elke straat te krijgen zijn, het andere dat je scheppingen uit het gezicht worden gehaald om als speculatie-object te dienen. Dat laatste kon hij toch maar moeilijk zetten, hoe lucratief het ook voor hem was. Het is niet alleen leut, dit boek.

Bart Chabot, Broodje halfom
205 pagina’s
Uitgeverij Singel Pockets 2003, 2001 oorspronkelijk


[x]