Zomerhitte ~ Jan Wolkers

► door: A.IJ. van den Berg

Leest er iemand eigenlijk nog weleens een boekenweekgeschenk van jaren terug? Gewoon, vanwege de literaire kwaliteiten van zo’n boekje? Ik weet dat er mensen zijn die ze verzamelen, maar dat zegt niets. Postzegelverzamelaars ontvangen ook niet per se extra veel post.

Voor mij is het Boekenweekgeschenk altijd een soort eenhapscracker. Het ene jaar zit er wat flauwe paté op, de volgende keer wat tranige haring, of stopverfkaas met gember. Bijzonder is het nooit, exclusief al helemaal niet, maar ik pak het toch in de loop maar even mee. Want het kost nu eenmaal niets.

Jan Wolkers heeft dit jaar een misdaadromannetje geschreven met talloze beschrijvingen van de natuur op een waddeneiland en vaak nogal onnatuurlijk pratende personages. Er wordt wat gesmokkeld, er valt een dode, er wordt wat gevingerd en ook nog geneukt, en op het laatst vertrekt de zwijgzame held met de heldin naar vaste wal.

Ze kregen elkaar.

En ach, het verveelde allemaal niet. Hap-slik-weg.

Vreemd genoeg is me dit jaar niet opgevallen dat de Christelijke boekhandels aankondigden een eigen geschenk te gaan voeren. Dit is anders elk jaar traditie, omdat er in het CPNB-geschenk altijd wel profane taal staat, of sex voorkomt. Wolkers, moeten ze gedacht hebben, daar hebben veertig jaar geleden de discussie al tegen verloren. En dan ook nog zo’n goddeloos naakt wijf op de voorkant…

Jan Wolkers, Zomerhitte
92 pagina’s
Stichting CPNB © 2005

* update 11 maart 2005: Ronald meldde dat me dat er ook dit jaar wel degelijk protest is vanuit de religieuze hoek (maar dit het nieuws niet haalt omdat er elk jaar commentaar is). Het boekje dat de Christelijke boekhandel voert, heet Est, is van Adrian Verbree, belooft veel geworstel en kost € 2,50 .


[x]opgenomen in het dossier: