Geheim van Joe Gould ~ Joseph Mitchell

► door: A.IJ. van den Berg

Er bestaat in de journalistiek éen boek dat volgens velen hèt toonbeeld van observatie en beschrijvingskunst is. Dit heet McSorley’s Wonderful Saloon, dateert uit 1943, en is van de Amerikaanse schrijver Joseph Mitchell. Nog steeds noemen Nederlandse columnisten het als bron van inspiratie.

In de dagen voordat internet de oneindige boekhandel werd, heb ik nog moeite gedaan dit boek te pakken te krijgen. Als ik het goed herinner was er volgens de universele catalogus maar éen exemplaar in een Nederlandse universiteitsbibliotheek voorhanden. En dat kwam niet, toen ik het had aangevraagd.

Toen ik via internet boeken begon te kopen, was het niet leverbaar.

Op het moment trouwens wel.

Maar, omdat ik er al zo lang op vlas McSorley’s Wonderful Saloon eens te lezen, is er ook huiver gegroeid dat het boek misschien tegen zal vallen. Daarom was het een uitkomst dat ik de vertaling van Joe Gould’s Secret in de ramsj tegenkwam. Kon ik in ieder geval eens zien of Joseph Mitchell werkelijk zo’n goed waarnemer is.

Alleen viel dat nog niet mee. Hoewel het verhaal over de dakloze bohémien en chroniqueur Joe Gould op zich zeker interessant is, wordt het in dit boek tweemaal verteld. En dat is er net te veel aan.

Bovendien viel de vertelkunst van Mitchell me wat tegen.

Daarom heb ik de moeite genomen om te onderzoeken of het aan de vertaling lag. En, hoewel die op zich weinig sprankelend is, doet die nu ook weer niet zo veel af aan het origineel. Waardoor ik waarschijnlijk nu maar eens moet besluiten dat andere boek, McSorley’s Wonderful Saloon, niet te gaan lezen. Dromen hoeven niet te worden doorgeprikt.

Joseph Mitchell, Het geheim van Joe Gould
223 pagina’s
Uitgeverij Atlas 2001, 1942 oorspronkelijk

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden