Herman Bleich: ein echter Niederländer ~ Herman Bleich

► door: A.IJ. van den Berg

Vaste volgers van dit boeklog zal inmiddels misschien duidelijk zijn dat in elk geval éen onderwerp regelmatig terugkomt in wat ik lees. Nederland. Of beter, dat wat allemaal door moet gaan voor De Nederlandse identiteit. Niet dat ik daar nu zo zeer zelf mee worstel, maar vooral omdat ik benieuwd ben wat anderen daar allemaal onder verstaan.

Bij de plots opgekomen aandacht voor politiek correcte canons heb ik mijn bedenkingen.

Dus, als iemand al in de titel ‘ein echter Niederländer’ genoemd wordt, maakt mij dat nieuwsgierig.

Bleek alleen al snel dat ik beter een boek van Herman Bleich zelf had kunnen kiezen, dan een boek dat voor hem geschreven werd bij zijn vijfenzeventigste verjaardag. Het is éen ding om steeds te horen dat iemand vaak terecht als journalist kritische vragen durfde te stellen aan de boven ons gestelden; interessanter zou het zijn hoe iemand zelf die eeuwige drang tot contramine ziet.

Desalniettemin, interessante man.

Anet Bleich en Max van Weezel, Herman Bleich:
ein echter Niederländer

154 pagina’s
Uitgeverij Kok Agora, 1994

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden