Verhaal dat het Leven Moet Veranderen ii ~ Hans Goedkoop

► door: A.IJ. van den Berg

Ja, ik heb dit boek eerder gelezen dit jaar. Die bespreking staat hier. Maar ik heb het helemaal herlezen, en er daarbij met wat andere ogen naar gekeken.

Want, er is bij mij enige onrust gerezen over wat ik nog van literatuur te verwachten heb. Daar schrijf ik nog over. Op mijn andere weblog. Maar ik hoopte dat Hans Goedkoop mij argumenten aan zou kunnen reiken om die onrust te verklaren.

Tenslotte is Een verhaal dat het leven moet veranderen niet alleen een beschouwing over hedendaagse Nederlandse romans. Het is ook een oprechte poging van een oud-criticus te verklaren wat hem zo ging tegenstaan in het verplichte lezen, en wat daarbij opviel.

Maar helaas. Zoals vaker met boeken die iets hebben, ga ik daar dan nog weer meer van verlangen dan ze bieden. Zodra ik de prestatie van een schrijver bewonder, wil ik dat zo iemand over meer zaken beslissende uitspraken doet dan al in zijn of haar boeken staan.

In wezen is ieder mens merkwaardig religieus, want altijd op zoek naar autoriteit.

Maar goed. Dit is een rijk boek; de beperkingen die het nu had, maken bij de volgende herlezing niet meer uit. Dan is mijn verwachting weer anders.

Hans Goedkoop, Een verhaal dat het leven moet veranderen
288 pagina’s
Uitgeverij Augustus, 2004

[x]