Doch verder geen paniek ~ Herman Brusselmans

► door: A.IJ. van den Berg

Het probleem met Herman Brusselmans is dat hij maar door blijft schrijven, en al zijn boeken iets van elkaar hebben. De man is tekstproducerende industrie. Toegegeven, er blijft een duidelijk niveauverschil met de in een vergelijkbaar tempo verschijnende albums van Suske en Wiske. Alleen ontbreekt het er nog maar aan dat de uitgever Brusselmans’ boeken nummert op de kaft om verzamelaars ten dienste te zijn.

Toch probeerde ik Brusselmans’ laatste, en hield daarin teleurgesteld op na twintig pagina’s. Er was me al te veel bekend aan toon, inhoud, en humor om nog een prikkel te hebben door te lezen.

Daarom nam ik nog even dit boekje ter hand, van ene Gerd de Ley. Dat is een soort meeëter die de oeuvres van bekende schrijvers doorneemt op leuke zinnetjes, deze tussen twee kaftjes stopt en daar dan trots zijn naam op zet. Misschien dat het zou helpen om te zien wat ik ooit prachtig vond aan Brusselmans.

Ook dat viel tegen. Het was alsof ik een saaie oom op een verjaardag mopjes hoorde vertellen die me al van ergens anders bekend waren. Mijn glimlach betrof de herkenning, anders niet.

Herman Brusselmans, Doch verder geen paniek
Doorgrondelijke wijsheden van Herman Brusselmans
Samengesteld door Gerd de Ley

92 pagina’s
Uitgeverij Prometheus, 1997

[x]