Randland ~ Annemarie Kok

► door: A.IJ. van den Berg

Er is een Noorden dat ik vrijwel niet ken. Het gebied tegen de Waddenzee aan, waar de wereld nogal kaal is en het volgens mij nooit ophoudt met waaien. Annemarie Kok beschreef dat land in dit boek.

Kok was in 2001 correspondent voor het Noorden bij het dagblad Trouw, en is dat misschien nog wel. Voor zulk werk is een journalistieke manier van kijken nodig, en dat wreekt zich volgens mij wat hier. De verschillende reportages in dit boek hadden zonder veel problemen in een krant kunnen staan, mits voorzien van wat toepasselijke illustraties.

Maar dit is een boek. Met tekst. En daardoor staat er bijvoorbeeld maar éen kaartje in, helemaal voorin. Terwijl er toch vaak geschreven wordt over inpoldering en dijkdoorbraak blijven dat enkel abstracties in woorden, jammer genoeg. Een paar historische kaartjes maar hadden al zo veel verduidelijkt.

Maar ook inhoudelijk blijft de schrijfster een journaliste. Ze laat alleen anderen het verhaal doen, en mixt in de vertelling daaromheen geroutineerd het heden af met een vleugje geschiedenis en wat kruidige politieke besluitvorming. Het leest allemaal vlot, maar het is niet vreselijk eigen.

Wat meer durf om ook persoonlijke impressies mee te geven, had het boek memorabeler gemaakt. Al was het dan wel weer aardig nu eens te leren wat slikwerkers precies deden.

Annemarie Kok, Randland
Portret van de Friese en Groningse kuststrook

126 pagina’s
Uitgeverij Contact, 2001


[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden