Lief dier ~ Midas Dekkers

► door: A.IJ. van den Berg

Evenals De larf is dit een uitermate rijk geïllustreerd boek. Alleen bevat dit vooral expliciete plaatjes uit de kunstgeschiedenis van mensen die met dieren doen. Ik las het voor een deel in de trein, en het meisje naast me reageerde nogal onrustig op wat ze aan illustraties zag.

Interessantst voor mij, als historicus, was hoe Dekkers liet zien hoe kort geleden het nog maar is dat de blanke mens zichzelf als kroning van de schepping zag. Amper honderd jaar geleden werd er nog serieus gesproken over een mogelijk fokprogramma van negers en apen. Om een of andere reden verbaasde het me niet dat dit plan van een Nederlander kwam.

Ook weet Dekkers heel goed aan te geven dat vrijwel iedereen zich weleens aan bestialiteit bezondigt. Al was het maar omdat wij de melk van beesten drinken.

Zulke inzichten doen me meer dan alle getut met beesten, dat Dekkers ook behandelt. Of de voorkeur van mannen vooral zich met vee te vermaken, bij een gebrek aan alternatieven vooral.

Dat bestaat. Tuurlijk. Maar andermans voorkeuren zijn altijd vreemd, als die klinisch – of in dit geval droog humoristisch – beschreven worden.

Midas Dekkers, Lief Dier
Over bestialiteit

224 pagina’s
Uitgeverij Pandora 2002 © oorspronkelijk 1992


[x]