Eén dollar per dag ~ Chris van der Heijden

► door: A.IJ. van den Berg

Ergens in dit boek schrijft de historicus Van der Heijden dat armoede voortkomt door economische problemen. Maar dat hij de kennis niet heeft om te kunnen beoordelen wat de waarde nu precies is van wat economen daarvoor aan oplossingen aandragen.

Dat is het aardige aan dit boek. Er staan maar weinig antwoorden, en vooral heel veel vragen, en die worden al worstelend met de materie geformuleerd.

En kijk ook, dat zijn lang niet altijd lekenvragen. Van der Heijden laat ook zien hoe er bijvoorbeeld in Zuid-Amerika de laatste decennia geëxperimenteerd is met economische modellen, die stuk voor stuk mislukten. Maar hoe moet het daar dan?

Merkwaardig aan dit boek is dat het verder gaat dan de persoonlijke kijk van Van der Heijden alleen. Hij betrekt nadrukkelijk ook zijn eigen leefomgeving bij zijn overwegingen; schetst wat armoede is onder de bijna welvarendste mensen in de wereld; de leden van zijn hockeyclub in het Gooi. Of hij vertelt wat zijn vrouw armoedig vindt in Nederland — het gebrek aan contact tussen de mensen hier. En natuurlijk het weer…

Verder ging de schrijver zelf in drie landen, op drie continenten kijken wat armoede is. Daarbij signalerend welke kansen en mogelijkheden mensen in Bolivia, Mali, en India ontberen.

Want, daar gaat het vooral om. Niet zo zeer dat het grootste deel van de wereldbevolking van minder dan een dollar per dag moet leven, maar dat ze geen mogelijkheid heeft uit die situatie te komen. Ontwikkelingshulp uit de rijke landen levert vooral een groot wagenpark op ter plaatse voor de ontwikkelingswerkers, en verder niet veel meer.

Maar hoe moet het dan?

Een dollar per dag is overigens een heel project, dat ook zes TV-programma’s heeft opgeleverd, en een website.

[De gemiddelde koe in de EU heeft trouwens een inkomen van twee euro per dag, dankzij de landbouwsubsidies.]

Chris van der Heijden, Een dollar per dag
Arm & rijk in de wereld van nu

328 pagina’s
Uitgeverij Contact, 2005

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden