Eten met Emma ~ Herman Koch

► door: A.IJ. van den Berg

Het voordeel van een humoristisch boek is dat het verhaaltje niet veel hoeft voor te stellen, als er maar een goede grap of wat in staat. Zelfs de hoop op een lach kan iemand al aanzetten om verder te lezen.

Het nadeel van een humoristisch boek is dat alles wordt afgemeten aan de kwaliteit van de grappen, zelfs al zijn die gevat in een briljant verhaal.

Wee dus de schrijver die me ooit eerder om zijn werk heeft laten lachen, zoals Herman Koch er éentje is. Zijn Red ons Maria Montanelli blijft een onvolprezen hoogtepunt in die oneindige reeks Nederlandse boeken over pubers, en school.

Eten met Emma gaat evenwel over een schrijver. Of eigenlijk twee schrijvers zelfs. Dat is ook al zo’n onderwerp waar te veel vervelende boeken over verschenen zijn. Al maakt dit het wel een goed thema om te persifleren.

Mijn probleem met dit boek is dat ik steeds al zag aankomen welke kant de persiflage uit zou gaan. Of het nu om de holle ambitie van de ene schrijver ging, of het tenenkrommend slechte proza van die bestseller-auteur.

Het leek me maakwerk, dit boek. Een soort invuloefening die met beperkte inspiratie gedaan is. Niet vervelend, maar ook geen moment memorabel.

Herman Koch, Eten met Emma
190 pagina’s
Pandora Pockets © 2005, oorspronkelijk 2000

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden