AllerHande 4 ~ tijdschrift van Albert Heijn

► door: A.IJ. van den Berg

Er staat nog net niet ‘zalig pasen’ op de omslag van de laatste AllerHande, maar veel scheelt het niet meer. Grootgrutter Albert Heijn zal zijn katholieke klanten niet willen grieven.

Enfin. Feestdagen gingen altijd al over eten, lijkt me; zelfs al voordat kerken de heidense riten slim incorporeerden. Het oude lentefeest zal een moment zijn geweest om te vieren dat de schrille schaarste van de winter voorbij was.

Maar tegenwoordig gaan feestdagen alleen nog over eten, het liefst nog rijker dan normaal.

Merkwaardig aan zo’n blad als deze AllerHande is dat ik het op dit moment tamelijk ongeïnteresseerd doorblader. De meeste recepten die er in staan – en anders dan recepten staan er alleen advertenties in – zijn mij te veel moeite. Al was het maar omdat ik er altijd spul voor moet kopen dat niemand normaal in huis zal hebben.

Dat de firma Albert Heijn toevallig de ingrediënten wel in huis heeft, is daarbij een meestal nogal dure troost.

Nee, de waarde van een blad als dit is cultuurhistorisch. Interessanter dan de aflevering van deze Pasen, is die van dertig jaar terug. Net als bij die relatief oude Wehkamp-gids die ik ooit eerder besprak.

En juist omdat dit blad niet bedoeld is om bewaard te blijven — over een paar weken heeft AH de meeste van de geadverteerde spullen ook al niet meer — zal ik wel nooit een dertig jaar oude AllerHande te pakken krijgen.

Tenzij ik zelf nog eens zo lang wacht.

AllerHande 4
Het tijdschrift van Albert Heijn

169 pagina’s
© 2006

[x]opgenomen in het dossier: ,


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden