Krokodil van Manhattan ~ Kees ’t Hart

► door: A.IJ. van den Berg

De paar boeken van Kees ’t Hart die ik las resumerend, durf ik het nu wel aan te zeggen dat hij nooit mijn lievelingsauteur zal worden. Want, daarvoor vertelt hij me te traag. Zijn boeken tellen minder ter zake doende gebeurtenissen dan menig klassiek kort verhaal heeft.

Nu kan traagheid op zich een kwaliteit zijn, maar ’t Hart vertelt ook steeds op dezelfde tergend slome dreun, zodat alles inwisselbaar wordt.

Goed, de man is niet dom, en weet soms zijdelings weleens aardige kritiek te leveren. Ditmaal parodieert ’t Hart leuk de onhandige ernst van een beleidsmedewerker die in New York inspiratie op komt doen voor nieuwe lesprogramma’s op zijn hogeschool. Die school is de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, kortweg NHL. En omdat deze instelling echt bestaat, en daarmee dus beleidsmedewerkers heeft, krijgt de hoofdpersoon van dit boek voor het gemak de naam van de schrijver. Kees ’t Hart. Lijkt het net alsof hij zichzelf bedoelt, in plaats van iemand anders.

Nu ken ik verscheidene mensen die aan de NHL lesprogramma’s maken of hebben ontworpen. En daarom kan ik meedelen dat de werkelijkheid de satire zelfs alweer achterhaald heeft. Inmiddels is er een nog grotere crisis in Leeuwarden, vooral omdat de steden Groningen en Zwolle veel meer in trek zijn bij komende HBO-studenten.

Toegegeven, een lesprogramma voor toekomstige soap- en musicalacteurs, waar in dit boek sprake van is, heeft de NHL nog niet. Maar de wanhoop lijkt er groot genoeg voor, soms.

Ach.

Kees ’t Hart, De krokodil van Manhattan
255 pagina’s
Em. Querido’s Uitgeverij © 2006


[x]