Mannenlogica ~ Paul Frentrop

► door: A.IJ. van den Berg

Ik was al een tijd nieuwsgierig naar dit boek, sinds ik een interview met de schrijver hoorde. Jammer was alleen dat het een verzameling columns bleek te zijn, waarvan econoom Frentrop de clou al een paar maal had weggegeven in dat radiogesprek.

Zo heeft hij het strijdbare idee parlementariërs voortaan een miljoen per jaar te gaan betalen. Wel moet de omvang van de Tweede Kamer dan terug naar 75 leden, maar met een betere beloning zullen er tenminste eindelijk eens mensen met enige kwaliteit bereid zijn de politiek in te gaan. Mensen, bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven, die er nu enorm in inkomen op achteruit zouden gaan.

Op dit moment zitten er te veel types onopvallend op het pluche die echt niet beter kunnen, aldus Frentrop, en ook elders nooit meer kunnen verdienen; gezien het hoge aantal oud-Kamerleden op wachtgeld dat maar geen baan kan vinden.

Ik mag graag over zulke oplossingen lezen voor de stuitende verkramping in onze structuren. En in die zin is dit soms ook een rijk boekje. Fijn is dat Frentrop zich goed belezen toont, en ook over een geheugen beschikt.

Minder aan deze bundeling is dat stokpaardjes gaan opvallen. Zelfs al deel ik de kritiek van Frentrop dat Socialistische politici een merkwaardige drang hebben om eenzijdig hun meestal ridicule wil op te leggen, onder het mom dat dit het beste voor ons allen is. Als zo’n standpunt steeds weer in nauwelijks andere bewoordingen terugkomt, wordt het vermoeiend.

Paul Frentrop, Mannenlogica
Normen en waarden in Nederland

155 pagina’s
Uitgeverij Bert Bakker, 2005


[x]