Van Nergenshuizen tot Absurdistan ~ Ewoud Sanders

► door: A.IJ. van den Berg

Er gaan talloze jaren voorbij zonder dat ik een verzonnen plaatsnaam gebruik. Misschien deed ik het als kind weleens, maar zelfs dat lijkt me sterk. De enige aanduiding die ik zeker in scherts heb gebruikt, is die voor de ‘Hoornse plas’ bij Groningen.

Volgens Sanders’ zegman wordt die ‘Lake Horny’ genoemd, vanwege het naaktstrand aldaar en zijn cruisende bezoekers. Ik weet niet beter of wij noemden het daar de ‘Horny Place’ begin jaren negentig.

Sanders tekent vooral volkshumor op in dit boekje. En het probleem met volkshumor is dat meestal dient om anderen neer te halen. Dat lijkt me op zichzelf provincialisme ten top, terwijl de sprekers vaak anderen achterlijkheid verwijten.

Aardigst aan dit werkje lijkt me de volledigheid; gewoon de wetenschap dat iemand de moeite heeft genomen dit allemaal uit te zoeken en op te tekenen. Verder gaat dit de kast in bij de woordenboeken, om daar waarschijnlijk nooit weer uitgehaald te worden. Het is gezien, en het was maar éen euro op de braderie. Anders niet.

Ewoud Sanders, Van Nergenshuizen tot Absurdistan
Verzonnen plaatsnamen in het Nederlands

240 pagina’s
Uitgeverij Prometheus © 2003

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden