Metropolitan Life ~ Fran Lebowitz

► door: A.IJ. van den Berg

Dit is éen van de weinige boeken waarvan ik weet dat er altijd iets nieuws in staat waarom ik dan lachen moet. Dat komt doordat schrijfster Fran Lebowitz in elk van haar observaties overmatig veel kurkdroge humor stopt. Doorlezen is daardoor net als eten van te veel bonbons; helemaal goed proeven lukt na een tijdje niet meer.

En toch is doorlezen iets dat moet.

Maar net als bij snoep, zijn er ook grappen waar ik inmiddels niets meer aan vind. Dat is altijd een gevaar bij boeken die om de paar jaar gelezen worden. Die slijten op sommige plaatsen.

Lebowitz biedt in dit boek een stijlgids voor het leven in New York. Ze schreef haar aanwijzingen in de jaren zeventig, maar veel zijn opvallend tijdloos. Dat zal zijn omdat ze de onderliggende gedragingen weet te typeren, zonder daarvoor te veel nadruk te leggen op de toevallige mode van dat moment.

Tenminste.

Een stuk van haar over de populariteit van de CB [het bakkie], zou nu misschien over MSN gaan. Of zo. Dat de meeste mensen weinig zinnigs uit te wisselen hebben, is niet gebonden aan technologie. Dat maakt het gemiddelde weblog wel duidelijk, omdat daarop de onzin voor iedereen zichtbaar bewaard blijft.

Enfin.

Zie hier een pagina met Lebowitz quotes die bijna allemaal uit dit boek stammen.

Fran Lebowitz, Metropolitan Life
177 pagina’s
Plume printing © 1988, oorspronkelijk 1979

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden