Kennis in een notendop ~ Dap Hartmann

► door: A.IJ. van den Berg

Geen boek is dit, maar een essay. En dan ook nog eentje dat er naartoe redeneert welk een leuke reeks boekjes uitgeverij Bert Bakker wel niet uitbrengt over van alles.

Ook al merkwaardig is hoe ik er aan kwam trouwens. Ik mocht na aankoop van een boek gratis een exemplaar van het dagblad Telegraaf meenemen. Maar ik bedankte vriendelijk daarvoor, met de dooddoener nog zonder bril te kunnen lezen.

Kwam ik thuis, zat dit boekje ineens ook in het tasje van de boekhandel.

En toch.

Dit boekje heeft wel een ISB-nummer. En de uitleg van sterrenkundige Dap Hartmann over wat kennis is, en waarom het zo nuttig kan zijn om meer te willen weten, deugt. Het is alleen wat jammer dat hij als natuurwetenschapper niet helemaal lijkt te begrijpen dat veel mensen harde wetenschap eng vinden. Al was het maar omdat vrijwel alle nieuwsgierigheid naar wat er te weten is bij ons op school liefst stelselmatig wordt uitgebannen.

‘Veel verwondering en ontdekking’ verdwijnt, zo schrijft Hartmann wel ergens. Maar hij wijt dat dan weer aan de opmars van alle elektronica, waardoor veel minder goed duidelijk wordt hoe apparaten eigenlijk werken.

Dat is ook heel waar.

Dap Hartmann, Kennis in een notedop
De notendoppen in een notendop
Alles wat je altijd wilde weten
55 pagina’s
Uitgeverij Bert Bakker © 2005

[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden