Made in America ~ Bill Bryson

► door: A.IJ. van den Berg

Zelden heb ik een effectievere mix van twee genres gelezen, als Bryson gelukt is met dit boek. In Made in America wordt geschiedschrijving gecombineerd met etymologie. Door te vertellen hoe de VS zich ontwikkelde als land, maakt Bryson heel mooi duidelijk op welk moment, en onder welke omstandigheden bepaalde woorden en frasen in gebruik zijn geraakt.

Ook al is lang niet alles duidelijk. Zo hebben de Nederlandse emigranten, gerekend naar aantal, een veel groter invloed gehad op het Amerikaanse Engels dan andere buitenlandse binnenkomers. Waarom dit zo is, blijkt onbekend te zijn.

Blijft staan natuurlijk dat het Nederlands via de scheepvaart het Engels vanouds al besmet heeft.

Ik zou ook niet gauw een boek hebben gekozen over taal alleen. Cultuur moet er altijd bij voor mij, zoals hierin gebeurt. En cultuur ontwikkelt zich, waarmee ook geschiedenis belangrijk wordt. Dit maakt de kans al niet zo groot dat een academicus zo’n boek zou schrijven, want die gedijen doorgaans alleen door het ontwikkelen van de tunnelvisie die bij specialisatie hoort.

En een algemene geschiedenis van de VS zou ik al evenmin hebben gelezen. Historici vinden politiek altijd zo belangrijk, en oorlog. Mij gaat het daar nooit om. Ik ben benieuwd naar wat precies normaal was ooit, en hoe dat dan veranderd is.

Dus was dit boek werkelijk een uitkomst.

Daarbij komt dat Bryson naast de durf om onderwerpen te behandelen waar hij geen expert in is, ook altijd een prettige pen heeft. Zelfs al speelt hij in dit boek dan zelf eens niet mee. En is dit, door de sterk geconcentreerde inhoud, geen werk om in door te blijven lezen.

Maar leve de goedschrijvende leek, met al zijn enthousiasme.

Bill Bryson, Made in America
479 pagina’s
Black Swan © 1998, oorspronkelijk 1994


[x]