Overpeinzingen ~ S. Montag

► door: A.IJ. van den Berg

Gisteren stond er als vanzelfsprekend weer een column van S. Montag in NRC-Handelsblad. Ik heb hem niet uitgelezen. H.J.A. Hofland schrijft al ruim dertig jaar columns onder het pseudoniem S. Montag. Dus hoeven die niet iedere week weer opnieuw gelezen te worden. De kans is namelijk groot er éen tegen te komen die je al eens las, maar dan even anders.

Wat dit betreft was het wel aardig eens te kijken waarover Montag in zijn begintijd schreef. Toen die enorme routine er nog niet was. Toen hij de paden nog ontdekken moest die hem het liefst zouden worden om af te wandelen.

En dan moet gezegd, hij lijkt me wat veelzijdiger en grilliger in deze bundel dan hij later nog was. Dat is allemaal wel aardig, voor het uurtje dat het kost een boek als dit uit te lezen. Alleen blijft er bij mij nooit iets hangen van wat Montag nu allemaal precies opmerkt in zijn observaties over het dagelijkse leven.

Tot ik hem weer in de krant lees, en herken wat ik al eens eerder las.

Het zal misschien meer de toon zijn die de muziek maakt bij hem, dan de onderwerpkeuze. Montag is me weleens wat al te zelfvoldaan, en te weinig nieuwsgierig. Dat maakt wat hem verbaast niet vreselijk schokkend.

S. Montag, Overpeinzingen
168 pagina’s
Uitgeverij De Bezige Bij, 1976

[x]