Paradise ~ A.L. Kennedy

► door: A.IJ. van den Berg

A.L. Kennedy is een fantastische schrijfster. Misschien is het wel alleen haar gegeven om iets grappigs te maken van zoiets saais als de contactinformatie op een website. Alles wat er van haar online verschijnt, lees ik. En meestal met plezier.

Tegelijkertijd heb ik nog nooit een roman van haar uitgekregen. Zelfs niet als ik zo’n boek helemaal van kaft tot kaft las. Aan het eind was dan het begin alweer vergeten. Terwijl ik toch echt mijn best wel doe.

Neem nu deze roman, waarvan ik zelfs de Nederlandse vertaling erbij geleend heb voor een beter begrip. Dit boek gaat over Hannah, een vrouw die de veertig nadert maar nog niets van haar leven gemaakt heeft.

Hannah houdt van drank. En van sex, en soms van Robert. Maar het meest houdt zij toch van hoe zij zich voelt onder de invloed van alcohol. Al leer ik dan van haar dat er heel verschillende soorten dronkenschap bestaan, want die benoemt ze ook.

Kennedy heeft veel nogal pijnlijke scène’s beschreven in dit boek, die nog net door haar humor te verdragen zijn. Maar tegelijkertijd is deze roman vooral een diavoorstelling van een leven, waarin het ene beeld in het andere overvloeit door die drank. Razendknap van de schrijfster dat ze de waas van een alcoholverslaving zo invoelbaar heeft weten te maken, door de subtiele verschuivingen in de tekst.

En toch vraag ik me af: wat heb ik nu eigenlijk gelezen?

A.L. Kennedy, Paradise
352 pagina’s
Vintage books, 2005 oorspronkelijk 2004

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden