Onderwijs op de divan ~ Leo Prick

► door: A.IJ. van den Berg

Prick schrijft wekelijks in de krant NRC-Handelsblad columns over onderwijs. In zijn dagelijkse bestaan is hij zelf arbeids- en organisatiepsycholoog. Voor dit boekje gebruikt hij de inzichten uit dat werk om eens een diagnose te geven van de patiënt onderwijs. Daarvoor is het onder meer nodig een ziektegeschiedenis op te stellen. Want, de klachten over het onderwijs in Nederland kwamen er niet zo maar spontaan. Er zit wel degelijk allerlei goedbedoelde kwakzalverij achter van politici, die steeds weer vinden dat er van alles moet en zal met die kinders op school.

Alleen wisselen de wensen met de seizoenen.

Of anders hebben sommige beslissingen wel zulke negatieve gevolgen voor kinderen uit bepaalde bevolkingsgroepen, dat haastig reparaties toegepast worden op het beleid. Waarvan dan iedereen later vergeten schijnt te zijn waarom sommige beslissingen ooit genomen werden.

Onderwijsbeleid lijkt het meest op het eeuwig repareren van wat een paar jaar terug veel te haastig hersteld is.

Dus, naast een beeld van het onderwijs biedt Prick inzicht over de politiek in Nederland. Daarom kan een scherp geschreven, en goed geobserveerd boekje als dit toch ook ontstellend treurig maken.

wordt vervolgd

Leo Prick, Onderwijs op de divan
Een ontdekkingsreis

139 pagina’s
Van Gennep, 2000

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden