30 dagen in Sydney ~ Peter Carey

► door: A.IJ. van den Berg

De auteur Peter Carey bezocht zijn vroegere woonplaats Sydney even voordat daar de Olympische Spelen werden georganiseerd. Hij was er zeventien jaar niet geweest. Dat korte bezoek leverde een verzameling nogal impressionistische indrukken op van een metropool, in een soms nog merkwaardig jong land.

Carey was bovendien van plan portretjes van vrienden te schrijven, en viel ze daarom lastig met een cassetterecorder. Zelden tot hun plezier.

Dit boek las ook als de eerste rondgang door een onbekende stad. Aan veel ging ik vrij onverschillig voorbij, maar zo af en toe schreef Carey toch een persoonlijk verhaal of een impressie op die me in mijn tempo afremden, en beter lieten kijken. Een aantal van die verhalen gaat over momenten waarin iemand in levensgevaar kwam; vanwege een bosbrand vlakbij, door stormen tijdens het zeilen, of omdat het misging tijdens een klimtocht langs een waterval.

Maar uit 30 dagen in Sydney zal me vooral bijblijven hoe laconiek erin geoordeeld wordt over de corruptie van de stedelijke elite daar. Alsof weer een ander typisch Australisch natuurverschijnsel beschreven werd waar toch niets aan te veranderen is.

Peter Carey, 30 dagen in Sydney
Een zwaar vertekend beeld van een stad

238 pagina’s
Uitgeverij Atlas, 2002
Vertaling van 30 days in Sydney, 2001

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden