Until I Find You ~ John Irving

► door: A.IJ. van den Berg

Deze zomer vatte ik het plan op om éen roman van John Irving te lezen, en éen van Tom Wolfe. Om na afloop te kunnen melden wat mijn ideeën over beide boeken zijn.

Deze twee auteurs vinden van elkaar dat ze niet schrijven kunnen. Zoals het nu lijkt, vind ik dat ze allebei gelijk hebben.

Van Irving was het alweer even geleden dat ik hem las voor het laatst. Toch staan vrijwel al zijn romans bij mij in de kast, meestal zelfs als hardcover; doorgaans de eerste Amerikaanse druk. Dit komt vooral omdat deze boeken altijd een paar jaar na de eerstuitgave voor een habbekrats in Nederland verramsjt worden. Nog altijd denk ik iets te missen door zo’n boek dan niet te kopen.

Dit komt omdat Irving’s boeken zo dik zijn, en omdat ik in een ver verleden wel degelijk plezier heb beleefd aan romans van zijn hand.

Het is ook niet dat Irving niet zou kunnen schrijven. Maar de voornaamste uitwerking die zijn boeken de laatste jaren op mij hebben, is die van een hypnose. Hoewel de romans vol staan met merkwaardige personages, worden hun wederwaardigheden vooral zo verteld dat bij mij langzaam alle kritische zin in slaap wordt gewiegd.

Irving’s laatste boeken zijn nogal traag. Until I find You was dit helemaal, omdat hetzelfde verhaal over die hoofdpersoon wel drie keer verteld werd. Eerst vanuit het perspectief van de moeder, dan nog een keer om na te gaan wat er niet klopte aan dit verhaal, en dan eindigt het boek met een reprise van werkelijk alles vanuit weer een ander gezichtspunt.

Ondertussen staan de latere hoofdstukken al vol met van die zinnetjes die even samenvatten wat eerder is uitgelegd.

Dus luidt mijn conclusie dat er van dit boek weinig overblijft, kritisch bekeken. Maar ook dat ik tegelijk even een paar uur gehypnotiseerd ben geweest, ergens tussen pagina 125 en 420. Daarna ging het te goed met de hoofdpersoon, en werd die volkomen oninteressant.

Enfin, zelfs voor mijn doen is dit boeklogje zeldzaam oninformatief. Waar ging deze roman over? Het is een Irving, waar kan die over gaan? Denk worstelen, denk klein blijvende zoon die opgroeit zonder vader, denk grote vriendin die meer een zus is dan een liefde. Etcetera, etcetera.

John Irving, Until I Find You
A Novel

826 pagina’s
Random House, 2005

[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden