Broodje springlevend ~ Bart Chabot

► door: A.IJ. van den Berg

Herman Brood staat al niet eens zelf meer op de voorkant van dit boek. Het is zijn wassen evenbeeld, in opdracht van Madame Tussauds vervaardigd. En waar die foto in eerste aanblik onvoorstelbaar echt lijkt, wordt deze in de loop der tijd steeds griezeliger.

Dit boek had ook de Kroniek van een aangekondigde dood kunnen heten. Brood was er in 2000 vaak zo slecht aan toe dat het haast een wonder lijkt dat hij nog zelfmoord heeft kunnen plegen. Zijn lichaam was op. De speed die hem vierendertig jaar over zijn verlegenheid had geholpen, had geen effect meer. Het enige dat nog wel effect had, was alcohol; alleen werkte zijn lever niet goed. Door blijven drinken zou dodelijk zijn.

Bart Chabot schreef uiteindelijk vier boeken over zijn vriend, waarvan dit de laatste is. Met daarin de aftakeling. En uiteindelijk de sprong, die Brood in zijn afscheidsbrief een bungeejump zonder elastiek had genoemd.

Ik heb de drie boeken die Chabot schreef na Broodje gezond altijd beschouwd als bijlagen bij dat eerste boek. Het hoge niveau van de eerste is nooit meer gehaald. Dit deel is het addendum, dat in toon en inhoud afwijkt van de rest; wat ook moeilijk kan als de protagonist na veel lijden doodgaat.

Voornaamste hoogtepunten in dit punt zijn nog de sessies bij Madame Tussauds, waar Brood’s kracht nog even opflakkert. En natuurlijk blijft het gevoel voor humor van de familie Brood ongeëvenaard. Maar de omstandigheden van buiten het boek zijn groter dan de inhoud van het boek. Wat ook niet erg is, voor een keer.

Bart Chabot, Broodje springlevend
319 pagina’s
Nijgh & Van Ditmar 2004, oorspronkelijk 2003

[x]