Book of Animal Ignorance ~ John Mitchinson & John Lloyd

► door: A.IJ. van den Berg

Het Britse TV-programma QI heeft inmiddels een hele industrie achter zich. Ik schreef daar eerder over. En bij die industrie hoort het uitgeven van boeken. In 2006 verscheen The Book of General Ignorance, ruim op tijd om als cadeauboek te dienen bij de kerstinkopen. In 2007 verschenen er zelfs twee titels: een boek waarvoor vaste panellisten een stukje leverden, dat me niet bijster interesseerde, en dit boek met weetjes over dieren.

The Book of Animal Ignorance kan evenwel goed op zichzelf staan, net als het eerdere Book of General Ignorance. Met het TV-programma heeft het hoogstens gemeen dat het aantal merkwaardige feitjes per honderd woorden ongekend hoog is. En goed, dat sommige van die feitjes al eens op televisie zijn langsgekomen.

Ditmaal worden honderd dieren behandeld, in grootte variërend van de mijten, die rond de mensenwimpers nestelen, tot de blauwe vinvis. Soorten komen aan bod die op het punt staan te verdwijnen, wat volgens het aan hen gewijde lemma een ramp zou zijn. Soorten komen aan bod die een onuitroeibaar grote plaag zijn; zoals de bruine rat, of de cane toad; de enorme pad die zo’n ramp is in Australië.

Systeem zit er verder niet in, de enige voorwaarde lijkt te zijn geweest dat er iets aardigs over het dier verteld moest kunnen worden. Al geldt dit misschien niet voor de mens, die ook zijn twee paginaatjes krijgt, en zijn neven de mensapen.

Aardig was dit boek voor mij om twee redenen. De illustraties zijn goed. Tekenaar Ted Dewan weet heel goed de unieke eigenschappen van beesten te verduidelijken, onder meer door die soms zo te versimpelen dat zo’n dier een mechaniekje wordt. En verder gaat de geboden informatie regelmatig dieper dan alleen dat ene aardige feitje. Er is veel aandacht voor kennis die door DNA-onderzoek naar voren kwam, waardoor sommige beesten ineens heel andere voorouders blijken te hebben gehad dan op het eerste gezicht mogelijk schijnt.

Goed, zo’n boekje als dit is dan wel bijna alleen fluff, maar wel heel aangenaam leesbare fluff.

John Mitchinson & John Lloyd, The Book of Animal Ignorance
203 pagina’s
Faber and Faber, 2007

[x]opgenomen in het dossier: ,