Liefde bedrijven ~ Jean-Philippe Toussaint

► door: A.IJ. van den Berg

Eigenlijk zou ik de romans van Jean-Philippe Toussaint vreselijk moeten vinden. Meer dan enkele malen een wisseling in sfeer overbrengen, doen ze meestal niet. Er gebeurt weinig. Daarbij zijn ze vreselijk traag.

En ik geef toe dat zijn boeken me ook weleens tegenvallen. Zoals me met zijn vorige roman gebeurde.

Maar als ik hem op het goede moment lees; als ik bevattelijk ben voor de beschreven sfeer, en de vervreemding die uit het boek spreekt volkomen begrijpelijk is, dan ontstaat er zoiets als een roes. Dan is Toussaint éen van de weinige schrijvers die het lezen van zijn woorden tot een diep gevoelde belevenis kan maken.

Bij het herlezen van Liefde bedrijven was die roes er weer eens.

Het verhaal van deze roman is simpel. Een man reist met zijn vrouw/vriendin mee naar Japan, waar zij haar haute couture gaat promoten. Hij is er niet op zijn plek. Ook aan haar heeft hij geen houvast. Het enige dat hem wel zekerheid biedt, is een klein flesje met zoutzuur in zijn zak; en de gedachte wat daar toch eens mee te doen.

Toussaint lees ik om hoe hij bevreemdende aspecten weet te pakken die er zijn in ons dagelijks bestaan. En daarmee ook om de humor die zo ontstaat.

Jean-Philippe Toussaint, Liefde bedrijven
155 pagina’s
Uitgeverij Bert Bakker, 2004
Vertaling door Marianne Kaas van Faire l’amour, 2003

[x]