Global Village Idiot ~ John O'Farrell

► door: A.IJ. van den Berg

O’Farrell was onder meer tekstschrijver van TV-programma’s als Spitting Image, en Have I Got News For You. En om éen of andere reden blijft dat zichtbaar in zijn boeken, voor mij. De meeste van zijn grappen zijn alleen grappig in een setting; als er even alle aandacht naar uitgaat; als iedereen met ingehouden adem op de pointe wil wachten, in de zekerheid dat die er ook komt. Dit werkt goed TV, of desnoods de radio. Op papier stoort het.

Blijft staan dat ik voor de tweede keer dit jaar een boek van O’Farrell las. En dan ook nog éen waarop het makkelijke oordeel gegeven wordt om George W. Bush als idioot op de voorkant te zetten.

Ik geef toe eens in de honderd pogingen een bescheiden glimlach op te zetten bij O’Farrell’s grappen. Maar omdat de grapdichtheid zo ontstellend hoog uitpakt, gebeurt er derhalve om de twee pagina’s wel iets aardigs. Al stompen alle overstatements in de columns van deze bundel aardig gauw af.

Het is ook allemaal niet vreselijk belangrijk meer wat hij schreef bij actuele ontwikkelingen begin deze eeuw. O’Farrell behandelt het nieuws van die dagen op een oppervlakkige manier, en dat keert zich dus nu tegen hem. Zelfs al is deze uitgave speciaal voor de Amerikaanse markt bewerkt, en zullen de meest plaatsgebonden Britse grappen verwijderd zijn.

De columns in deze bundel verschenen indertijd wekelijks in The Guardian, maar O’Farrell is daar inmiddels mee gestopt. Hij was na twintig jaar wel wat uitgekeken op het maken van grappen over de actualiteit. Bovendien is O’Farrell zich actiever met de politiek gaan bemoeien. Hij werd speechschrijver, en leverde onder meer grappen voor redes van Tony Blair en Gordon Brown.

Dit maakte zijn positie als satirisch beschouwer van het establishment toch ook wat dubbel.

John O’Farrell, Global Village Idiot
Dubya, Dunces, and one Last Word Before You Vote

274 pagina’s
Grove Press 2004, oorspronkelijk 2004

[x]opgenomen in het dossier: