This Is Your Life ~ John O'Farrell

► door: A.IJ. van den Berg

O’Farrell is toch een merkwaardig auteur. Dit was het derde boek dat ik van hem las dit jaar, en geen ervan deugde in zijn geheel. In de uitvoering dan. Tegelijk is hij telkens zo inventief dat ik zijn boeken wel uitlezen moet; al was het alleen maar om te kijken wat er nu weer komt.

Deze roman drijft de spot met de celebrity-cultuur van het moment. Waarin mensen die geheel niets kunnen toch beroemd worden, alleen omdat ze op televisie zijn geweest. Maakt niet uit wat ze op televisie deden.

Het boek opent ook heel sterk, als de hoofdpersoon het toneel op moet voor een stand-up routine, in een rechtstreeks op TV uitgezonden BBC-gala. Punt is alleen dat onze held nog nooit eerder heeft opgetreden. Door een reeks van toevalligheden wordt hij desondanks door velen gezien als een groot humoristisch talent.

De roman gaat natuurlijk over die toevalligheden, en de gretigheid waarmee de hoofdpersoon zich alles laat welgevallen.

Diens motivatie wordt extra verduidelijkt, doordat er tal van brieven zijn opgenomen, die de hoofdpersoon als dertienjarige schreef aan zijn oudere ik. Er daarbij als vanzelfsprekend van uitgaand dat deze inmiddels wel geslaagd zal zijn in het leven.

Het is door die werkelijk tenenkrommende brieven dat dit boek nog wat heeft, voor mij. De uiteindelijk plot vind ik nogal vergezocht, alle toevalligheden in het boek te toevallig, en de humor er te duidelijk opgelegd. Maar juist in die brieven is er nog iets aan oprechtheid en verlangen te lezen, in dit boek zo vol met fake.

John O’Farrell, This Is Your Life
A Novel
315 pagina’s
Grove Press, 2002

[x]opgenomen in het dossier: