VPRO Gids 24

► door: A.IJ. van den Berg

De publieke omroep in Nederland is ronduit achterlijk georganiseerd. Het grootste deel van de uitzendingen wordt verzorgd door een hele reeks aan verenigingen, die zendtijd hebben gekregen omdat zij claimen een bevolkingsgroep te vertegenwoordigen. Elk van die tientallen verenigingen heeft een bestuurtje, en een administratie. Daarom gaat vrijwel alle geld voor de publieke omroep in Nederland op aan kereltjes en dametjes met duurklinkende managementsfuncties, en niet naar programma’s.

Dat is vrij duidelijk aan de kwaliteit te zien.

Elk van de grote omroepverenigingen brengt bovendien minstens éen eigen programmablad uit, om de verenigingskas te spekken. Dit kan, omdat de clubjes gezamenlijk een monopolie op de programmagegevens hebben. Geen uitgever kan er een aantrekkelijk commercieel alternatief tegenover zetten. Zelfs al krijgen de uitgevers de laatste jaren telkens van de rechter gelijk dat de omroepen geen monopolie op de programmagegevens zouden mogen hebben.

Maar het wachten, voor mij, is eerlijk gezegd op een goede elektronische programmagids. Eentje die mijn bizarre voorkeuren kent, en automatisch aanbevelingen doet; of alvast zelf mijn harddiskrecorders kan voorprogrammeren. In geen enkele papieren gids staat iedere zender die ik graag bekijk.

En dat kan ook niet meer, in deze tijd.

Omdat ik het bizarre omroepsysteem niet wil steunen, ben ik van geen enkele omroep lid. Evenmin is er een abonnement op een programmablad, want abonnees worden automatisch lid van zo’n club gemaakt. Dit zou mij daarmee de vrijheid geven om elke week een ander programmablad te kopen in de supermarkt. Er is immers keuze genoeg, aan meer van hetzelfde. Toch beperk ik mij vrijwel altijd tot het Vara TV Magazine, omdat daar doorgaans de aardigste journalistiek in bedreven wordt.

Terwijl ik mij meer aangesproken zou moeten voelen tot de VPRO Gids. Zo éen van die achterlijke omroepclubjes voor mij bedoeld is, dan zeker de ietwat elitaire VPRO.

En toch heb ik niets met dit blad. Ondanks de rubriek Achterwerk, ondanks de columns van Arnon Grunberg, of Wim Noordhoek.

Ik kocht dit exemplaar omdat het deze week afgeprijsd was, naar vijftig cent. Er stond een aardig portret in van Kees Fens, omdat er maandag een documentaire over hem uitgezonden wordt, op Nederland 2. Dat was het wel.

VPRO Gids 24
van 14 juni t/m 20 juni 2008
88 pagina’s
Omroepvereniging VPRO, 2008

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden