Beyond the Game ~ Gary Smith

► door: A.IJ. van den Berg

In de VS worden andere sporten belangrijk gevonden dan in de rest van de wereld. En, misschien in samenhang daarmee, ook de sportjournalistiek heeft er een andere toon. Vooral in de langere reportages wordt de hele levensloop van de atleet in het verhaal betrokken. Dit heet dan human interest. En die aanpak kan prachtige resultaten opleveren, maar tegelijk heel snel een vervelend maniertje worden.

Gary Smith schreef voor Sports Illustrated ten tijde van publicatie van deze bundel. Misschien doet hij dat nog wel. Gary Smith heeft een opvallende manier van werken, waarmee hij me nogal makkelijk wist te ergeren.

In plaats van de neutrale buitenstaander te blijven, zoals een journalist moet zijn, mengt Smith zich regelmatig als alwetende verteller in zijn verhaal. Hij weet dan precies wat zijn personages dachten. Ook is irritant dat hij soms zinnen schrijft die met stemverheffing gelezen moeten worden.

En toch.

Er staan een paar verhalen in dit boek die tot de beste korte biografieën horen die ik ooit las. ‘Shadow of a Nation’, bijvoorbeeld. Waarin Smith terloops uitlegt waarom indianen misschien wel net zo veel, of meer, van basketball houden als de negerbevolking in de VS. Toch bracht de sport voor geeneen van hen ooit een weg uit de armoede. Al eindigt dan het verhaal van het highschool-talent Jonathan Takes Enemy nog een beetje positief. Hij raakt van zijn drankverslaving af; hij durft het aan zijn reservaat te verlaten.

Happy endings zijn ook al zo Amerikaans.

Maar, dat landskarakter speelt wel mee natuurlijk. In de VS. Waar echte armoede bestaat vergeleken met hier. De levensverhalen worden meteen groot. Die Amerikaanse droom mag gedroomd worden, en ambitie hebben is er toegestaan. Maar als het mis gaat, is de mislukking ook heel erg mis. Wat vooral wonden slaat als de verder kansarme atleet het in een goed betaalde beroepssport probeerde te halen.

Dit is nu typisch een boek waarvan me benieuwd wat ik er bij tweede lezing van vinden zal over een jaar of wat. Omdat ik nu toch wel veel tijd kwijt was om het te leren lezen.

Gary Smith, Beyond the Game
The Collected Sportswriting of

288 pagina’s
Grove Press 2001, oorspronkelijk 2000

[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden