Selected Journalism ~ Oscar Wilde

► door: A.IJ. van den Berg

Oscar Wilde [1854 – 1900] was al beroemd voor hij de toneelstukken, essays, en poëzie schreef die hem blijvende faam zouden geven. Wilde had in Groot-Brittannië al bekendheid als een briljant student.

Tussen de glorie aan de universiteit en de roem als auteur was hij een tijd journalist. En ik las deze bloemlezing om een paar redenen. Eén was simpelweg de vraag waarover journalisten schreven in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Een andere vraag was hoe hij schreef indertijd. Of er al iets te herkennen viel aan stijl, of wit.

En dat bleek zo te zijn.

Grof gezegd heeft Wilde’s drie verschillende onderwerpen in het boek. Als beginnend journalist was hij een soort society reporter, met een prettig afstandelijk geamuseerd toontje. Wat is in, en wat niet? Dat genre bestaat nog steeds, al zijn de tijdschriften die het tegenwoordig brengen volledig anders, en in hun aanpak een stuk serieuzer, en saaier.

Verder staan er nogal wat besprekingen in van boeken, gedichten, en toneelstukken — die vrijwel allemaal compleet vergeten zijn.

Echt verbazingwekkend aan de opgenomen stukken vond ik Wilde’s steeds terugkerende aandacht voor de erkenning van vrouwenrechten. Nu was hij een paar jaar hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Woman’s World’; dus bestond er misschien een zekere dwang om over het onderwerp te schrijven. Maar toch. Gezien de eerst opgenomen artikelen had hij gedachtenloos jarenlang vlotte stukjes over damesmode kunnen blijven publiceren. Wat dat betreft heeft dit boek mijn beeld van Wilde toch wel wat bijgesteld.

En dat was meer dan ik vooraf verwacht had, gezien de afstand in tijd, en het grote verschil met hoe journalisten nu schrijven — zelfs al is die zo typerend negentiende-eeuwse omhaal van woorden bij Wilde zelden vervelend.

Oscar Wilde, Selected Journalism
Edited with an Introduction and Notes by
Anya Clayworth

213 pagina’s
Oxford University Press, 2004

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden