Me ~ Garrison Keillor

► door: A.IJ. van den Berg

Mocht ik soms denken dat Keillor de schrijver is van éen soort boeken, dan klopt dat niet. Er is éen soort boeken dat ik erg waardeer van hem, en dus lees. Ondertussen schrijft hij ook kinderboeken. En tussendoor verschijnt weleens een geheel atypisch werk, als dit.

Me is een hyperbolische satire.

En die keuze lijkt me jammer. Het verhaal dat geparodieerd wordt, is namelijk al krankzinnig genoeg. In 1998 won de voormalige showworstelaar Jesse Ventura het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Minnesota. Niet alleen week zijn uiterlijk, curriculum en persoonlijke verleden nogal af van wat de doorsnee politicus meebrengt, hij werd ook verkozen zonder de steun van de beide grote partijen in de VS. Ventura kwam uit voor de Reform Party, maar werd al snel onafhankelijke.

Als dit boek Keillor’s opinie over Jesse Ventura toont, dan moet hij een zeldzaam grote antipathie tegen deze man hebben gekoesterd. Keillor’s ‘Jimmy Valente’ is een narcistische opschepper, die niet bescheiden kan zijn over zijn eigen prestaties. Maar de auteur overdrijft die onbescheidenheid dan weer zo enorm, dat die lachwekkend zou moeten worden.

Ik vond dat maar vermoeiend, bij het lezen.

Dat ik het boek desondanks uitgekregen heb, kwam door bijzaken. Zo af en toe kwam er wel een goede observatie langs. Zoals de opmerking dat als je iets over je persoonlijke geschiedenis wilt weten, je vooral de politiek in moet gaan. Journalisten zullen hun uiterste best doen, alles uit dat verleden op te graven.

En Keillor zelf speelt een opmerkelijke bijrol in het boek, door zogenaamd als ghostwriter ingehuurd te worden. Wat dan weer doet vermoeden dat er misschien echt zoiets gespeeld heeft, en er aanvankelijk een heel ander boek over Ventura zou worden uitgegeven. Maar ‘Jimmy Valente’ kat zijn ghostwriter bij alle mogelijke gelegenheden vreselijk af.

Deze Garrison Keillor drukt daarom voorin het boek een lijst titels af, waaruit blijken moet dat hij wel degelijk een gepubliceerd schrijver is. Alleen wijken deze titels nogal af van zijn eigenlijke oeuvre. Tegelijk maken ze wel nieuwsgierig:

By Garrison Keillor

Lentils and You

10 Steps to More Sensitive Writing

Choosing Your Next Waiting Area

Orville the Canadian Goose

Dear Hearts: The Correspondence of Eudora Welty and Weeb Eubanks

Why I Am a Man

Garrison Keillor, Me
By Jimmy (Big Boy) Valente
As Told to
Garrison Keillor

152
Faber and faber, 1999

[x]opgenomen in het dossier: