Schrijflui ~ Hans van Straten (sam.)

► door: A.IJ. van den Berg

De Boekenweek van 1993 had als thema ‘Het leven geschreven’. En uitgeverij De Arbeiderspers bracht daarom een aantal actieboeken uit, mede om de eigen reeks Privé-domein extra in de aandacht te brengen.

Van die actieboeken van toen vind ik dit verreweg het aardigste. Al was het maar omdat het op elk willekeurig moment had kunnen verschijnen; en niet de haastig bijeengeraapte indruk maakt die aan vrijwel alle boekenweekboeken kleeft. Hans van Straten heeft er een brede bloemlezing voor samengesteld van uitspraken die Nederlandstalige auteurs ooit deden over het métier, hun bestaan, en over elkaar.

Daarmee is dit trouwens niet een anekdotenboek geworden, zoals Zachtjes knetteren de letteren van Brouwers; en er wel meer verschenen zijn. Wat me zo bevalt aan de keuze die Van Straten maakte, is dat hij al lezend die uitspraken uit boeken heeft gehaald. Waarmee hem dus twee dingen geslaagd zijn. Hij heeft een vaak memorabel citaat bredere bekendheid gegeven, en hij maakte ook meteen nieuwsgierig naar het boek waar de quote uit stamt.

Mits met mate genoten, elke dag maar éen van de thematische hoofdstukjes bijvoorbeeld, is dit daarom een boek dat probleemloos om de zoveel jaar herlezen kan worden.

Bij ieder nieuw boekje vraagt men zich af: ‘Zouden ze er nu nóóit genoeg van krijgen, zouden ze nu nóóit eens potverdrie zeggen en, met een kruik en een glaasje zonder voet op zak, gaan vissen?

J. Gresshoff, Spijkers met koppen, 1931, 38

Hans van Straten (sam.), De schrijflui
Hun zeden en gewoonten
Momentopnamen uit dagboeken, brieven, memoires en interviews
244 pagina’s
Uitgeverij De Arbeiderspers, 1993

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden