Negotiating With the Dead ~ Margaret Atwood

► door: A.IJ. van den Berg

De Canadese auteur Margaret Atwood werd in 2000 uitgenodigd om de Epsom Lectures te geven aan de universiteit van Cambridge. Zes lezingen waren dat, voor een algemeen publiek, over schrijven en het schrijversleven. Dit boek bevat de bewerkingen van die zes openbare colleges.

Heel autobiografisch werd Atwood bij dit alles niet. En misschien is het boek daarom wel niet al te memorabel.

Wat de schrijfster over haar ambacht zegt, en haar ervaringen daarbij, is op de keper beschouwd niet heel bijzonder; omdat ze in algemeenheden steken blijft. Paradoxaal genoeg heeft ze dan telkens wel bij anderen prikkelende citaten gevonden om haar uitspraken kracht bij te zetten. Dus biedt dit boek vermaak genoeg; ook al is dat vaak geleend amusement. En misschien is mijn oordeel over dit boek daarmee niets anders dan de teleurstelling een boek te verwachten, maar een reeks knappe voorstellingen te krijgen. Cabaretteketet.

Niettemin, wat te denken van een auteur die op haar prikbord onderstaande uitspraak heeft opgehangen, daar vrij uitgebreid op in gaat, maar eigenlijk impliciet meldt vooral niet te veel te verwachten van haar:

Wanting to meet an author because you like his work is like wanting to meet a duck because you like pâté.

Margaret Atwood, Negotiating With the Dead
A Writer on Writing

219 pagina’s
Cambridge University Press, 2002

[x]