Dagboek ~ van een lezer

► door: A.IJ. van den Berg

De enige tekst van dit deeltje Privé-domein staat op de achterflap, en is van dat lullig wervende geleuter over de reeks. Bovendien wordt daarbij de naam Multatuli fout geschreven. De pagina’s in het boek zijn leeg, en hebben als bedoeling dat de lezer daar zijn eigen gedachten op neerpent.

Dit boek is dus een dummy. Misschien tekent dit het niveau de reeks van het moment ook wel.

Maar wie schrijft er nog met een pen tegenwoordig, die serieus schrijft?

Wie wil er daarbij dan op dat lobbige boekenpapier schrijven dat niet bijzonder geschikt is voor een soepel pengebruik? Er nog van afgezien dat het boek eist hardhandig opengevouwen te worden. Wil het papier lekker vlak liggen, zijn er wel een paar houtklemmen nodig om het open te houden.

Nu ben ik de Arbeiderspers veel verschuldigd om de reeks Privé-domein. De uitgever heeft me dichter bij een aantal grote auteurs gebracht, waarbij de publicatie van hun aantekeningen, of memoires, een directe ingang tot het werk gaf.

Peter Handke’s boek De last van de wereld was zelfs bepalend in sommige opzichten; omdat het me iets wezenlijks leerde over taal.

Maar laat ik Canetti’s aantekenboeken niet vergeten, of de versie uit 1990 van Pessoa’s Boek der rusteloosheid.

Negeer ik voor het gemak nu maar even de boeken die me vermaak brachten, of desnoods iets leerden.

Alleen is het al een tijd wat over tussen mij en Privé-domein. Te vaak bleken boeken geen volledige vertaalde versies van het origineel te zijn, maar bloemlezinkjes. En de uitgever heeft geen gelukkige hand in het kiezen van nieuwe werken, of andere auteurs. Terwijl het genre toch bloeit, overal ter wereld. Zelfs hier op boeklog zijn al titels verzameld in de categorie autobiografisch die niet in de serie zouden misstaan. Maar nee, Arthur Japin moest erin. Giphart. En ondertussen dus ook uzelf.

Enfin.

  * Dagboek van een lezer is ook de titel van een boek van Alberto Manguel;
** boeklog, mijn publieke dagboek als lezer, begint hier, en had met de hand uitgeschreven inmiddels zo al vijf van deze dummy’s gevuld;

Dagboek van een lezer
344 pagina’s
De Arbeidspers, 2008
Privé-domein 268

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

een reactie

Jan Marien  op 4 mei 2009 @ 09:39:06

Een heel leuk boekje hierover is Felix Eijgenraam’s De Plezierfactor. Nut en genot van het boekenschrift.
En al heb ik ook een blog waar ik een deel van de gelezen boeken bespreek, ik behou het ritueel om met vulpen elk gelezen boek in mijn boekenschrift te noteren.