Writer’s Life ~ Gay Talese

► door: A.IJ. van den Berg

Talese is een merkwaardig auteur. Elk boek van hem heeft wel iets onverwachts en onvoorspelbaars. Zo is A Writer’s Life niet per se een autobiografie, al vertelt het wel iets over zijn leven, en laat het de schrijver wel degelijk aan het werk zien. Maar Talese licht zijn methodiek vooral toe met projecten die nooit sterk genoeg waren om tot een eigen boekuitgave te leiden.

Dus biedt deze uitgave een vreemde mix aan onderdelen. Een Chinese voetbalster speelt een hoofdrol, omdat ze een penalty mistte in de WK-finale tegen de VS. John Bobbitt komt langs, net als diens afgesneden penis, en zijn vrouw Lorena Bobbitt. Maar ook Talese’s jaren aan ongebruikte aantekeningen over restaurantjes in New York vullen vele pagina’s. En dan gaat dit boek verder over de Amerikaanse apartheid in Selma, Alabama — maar dat is al meer om een punt te maken tegen de politieke correctheid bij The New York Times.

Met een vriendelijk woord heet zo’n verzameling eclectisch.

Maar als ik onvriendelijker wil zijn, dan is dit boek als een worst volgepropt met restjes, afval, en wat er verder nog van de vloer kon worden opgeveegd.

Het zegt veel over het talent van Talese als schrijver, en de sympathie die hij weet op te wekken, dat een boek vol mislukkingen toch een redelijk geslaagd eindproduct opleverde. Al was dit mij dan vooral om wat hij impliciet liet zien.

Want, je kunt nog een meervoudig bestsellerauteur zijn, dit betekent niet dat een uitgever blindelings alles aanpakt wat je voorstelt. Of, je kunt misschien jaren tot decennia in een project investeren, maar dat maakt het niet per se levensvatbaar. Zelfs al heb je een behoorlijke ervaring met langlopende projecten.

Conclusies over waarom mislukte wat er mislukte, trekt Talese overigens niet zelf. Dat moet de lezer maar doen.

Gay Talese, A Writer’s Life
435 pagina’s
Hutchison, 2006

[x]