Book by Book ~ Michael Dirda

► door: A.IJ. van den Berg

De gangbare wijsheid luidt dat elk mens éen boek in zich heeft om te schrijven: het verhaal van zijn of haar leven. Ik denk daarentegen dat er twee boeken zijn die iedereen zou kunnen schrijven. Die rechtstreekse autobiografie, vanzelfsprekend, maar ook de indirecte autobiografie, waarin de levensgeschiedenis verduidelijkt wordt met citaten of fragmenten uit de cultuur die iemand tijdens het leven opsnoof.

Valt het eigenlijk nog tegen dat er zo weinig boeken van het tweede genre zijn. Maar misschien is dat omdat er al gauw enige pretentie meespeelt. In plaats van slechts een persoonlijk verslag, maakt de uitgave alleen al een boek gauw tot iets met status.

Michael Dirda is een ervaren Amerikaanse literair criticus. Hij gebruikte zijn belezenheid om een boek samen te stellen waarvan hij onder meer hoopte dat het op The Unquiet Grave zou lijken, en waaruit naar voren moest komen dat lezen niet alleen heel leuk is, maar ook groot nut kan hebben.

In korte hoofdstukjes over onderwerpen uit ieders leven biedt hij daarom bijvoorbeeld nuttige citaten uit de wereldliteratuur, of van grote schrijvers. Soms aangevuld met observaties van hemzelf, soms ook helemaal niet

Verder is Dirda nogal van de lijstjes en top-tiens. Wat dé essentiële kinderboeken zijn bijvoorbeeld. Welke boeken er in de kast van de logeerkamer moeten staan, om bezoek altijd ten dienste te zijn. Welke klassieke muziek noodzakelijk is om te kennen. Wat goede non-fictie is om te lezen. En zo nog wel meer.

Die lijstjes werken als een lakmoesproef, net als misschien het hele boek wel. Of Dirda slaagt erin zijn enthousiasme over te brengen, waardoor de lezer hem gelooft. Óf dat komt helemaal niet over, en de opsomming wordt pretentieus.

Maar ik geloofde Dirda wel in zijn voorkeuren, en vond dit een amusant boek, waaruit ik zelfs een paar boektitels heb overgetypt; ter verdere exploratie. Tegelijk was dit typisch een werkje dat mij op een andere manier tot nadenken stemde. Over hoe ik zo’n boek als dit zou aanpakken. En wat er daarbij helemaal anders moest.

Michael Dirda, Book by Book
Notes on Reading and Life

171 pagina’s
Henry Holt and Company 2006, oorspronkelijk 2005

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

een reactie

Anna van Gelderen  op 4 juni 2009 @ 08:19:50

Ik heb Michael Dirda al een tijdje op de radar, maar nog niks van hem gelezen. Misschien is dit wel een goed boek om mee te beginnen. Het klinkt leuk.