Ik heb je nog veel te melden ~ Jean-Paul Franssens en A.F.Th. van der Heijden

► door: A.IJ. van den Berg

De beste brieven uit dit boek staan al in twee andere boeken van Franssens. In de beide deeltjes Privé-domein van zijn hand namelijk. Zuiderkerkhof 1, en De wereld wil bedrogen worden. Dus bracht deze verzamelde briefwisseling vooral spijt dat ik niet meteen éen van die twee autobiografieën ben gaan herlezen.

Ik zocht eigenlijk ook naar de verzamelde briefwisseling tussen Jean-Paul Franssens en H.J.A. Hofland; omdat daarin meer van twee kanten kwam. Vond dat boek niet meteen, en keek alleen of deze uitgave iets te bieden had.

En wie weinig van een boek verwacht, kan soms prettig verrast worden. Maar deze verzameling brieven laat in de eerste plaats de ontwikkeling van een vriendschap zien, over de jaren 1987 — 2003. Daardoor staat er veel particuliers in de correspondentie, dat voor onderzoekers aanmerkelijk interessanter zal zijn dan voor lezers.

Nu hield ik er alleen wat trivia aan over. Er werd iets meer duidelijk over uitgavegeschiedenis van Franssens’ laatste boeken bijvoorbeeld; titels toevallig ook al eens geboeklogd.

Ik heb je nog veel te melden
De briefwisseling tussen
Jean-Paul Franssens en A.F.Th. van der Heijden

301 pagina’s
Bas Lubberhuizen, 2005

[x]