Book of Heroic Failures ~ Stephen Pile

► door: A.IJ. van den Berg

The Book of Heroic Failures is éen van de zeldzame boeken in mijn collectie die me altijd hardop aan het lachen weet te brengen. Zo weinig komt dit voor, dat ik bijna huiverig ben het te herlezen; uit angst dat de anekdotes me te bekend worden om nog enig effect te hebben. Het medicijn zou eens zijn kracht mogen verliezen.

Toch is die angst wat ongegrond, omdat de beschreven gebeurtenissen er op zich niet toe doen. Zo bijzonder zijn die ook niet. Een website als News of the Weird brengt tegenwoordig iedere week vergelijkbare berichten. Nee, het gaat om de opeenstapeling van rampen en rampjes die op den duur zeer giebelig maakt.

Dit boek, en het vervolg, waarvan de vertaling al eens op boeklog langskwam, zijn als de democratische versie van het Guinnes Book of World Records. Lang niet iedereen kan iets presteren dat niemand anders ooit deed. Maar elk mens kan falen op een manier die anderen aan het lachen brengt.

Mits kurkdroog door een Brit beschreven natuurlijk.

Want, de cultuur doet er in deze wel degelijk toe. Veel Britten wisten wie hun slechtste dichter aller tijden was, of de slechtste zanger. Vaak ook hadden deze eenmalig een groot succes, omdat iedereen mee wilde kunnen praten over hoe erg zo iemand nu eigenlijk was. In Nederland zou zulks niet kunnen.

Jammer genoeg is deze editie geïllustreerd met grappig bedoelde cartoons van ene Bill Tidy; waarin dan vaak de plot van een anekdote wordt nagedaan. Ik merk die tekeningen altijd geheel te negeren. De uitbeelding in mijn hoofd is namelijk altijd interessanter; of misschien gaat me slechts om de kortsluiting die even ontstaat als ik het slot van een vertelling in gedachten moet rijmen met wat voorafging.

undefined

The Least Mysterious Mystery Tour

In 1971 Mr and Mrs William Farmer of Margate travelled to Wales for their summer holidays. At the start of the week they joined a British Rail mystery tour. It took them straight back to Margate. ‘We were expecting the Welsh mountains,’ they said afterwards.

‘We nearly fell through the platform,’ said Mr Farmer, who had been looking forward to getting away all the summer. Declining a tour of the town, Mr and Mrs Farmer popped home for a cup of tea.

Stephen Pile, The Book of Heroic Failures
The Official Handbook of the
Not Terribly Good Club of Great Britain
216 pagina’s
Penguin Books 1990, oorspronkelijk 1979

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden