This Boy’s Life ~ Tobias Wolff

► door: A.IJ. van den Berg

In lijstjes en overzichten wordt dit gauw Tobias Wolff’s beste boek genoemd. Ik deel die mening niet. Wat misschien komt, omdat This Boy’s Life zo op een roman lijkt, maar toch niet is. Terwijl ik het boek waarschijnlijk wel beoordeel met de criteria die voor fictie gelden.

Vergeleken met andere memoires, of herinneringen, gebruikt Wolff namelijk nogal wat verteltrucs uit het arsenaal van de romanschrijver. En het is die zo hybride aanpak, waardoor ik afstand houd tot het boek.

Niemands leven reikt vanzelf een spannende verhaalboog aan. Dus is het onnozel dat gebrek aan deze memoires te verwijten. En toch voelt het boek bijvoorbeeld aan als honderd pagina’s te lang.

Op zijn best schreef Wolff in This Boy’s Life prachtig schrijnende fragmenten, over de eerste jaren van zijn tienertijd, met zijn thuis zo afwezige moeder, en zijn domme sadist van een stiefvader.

Tegelijk spaarde hij ook zichzelf niet. Wolff vertelt met vrij veel nadruk hoe leugenachtig en onbetrouwbaar hij was in die tijd. Een bekentenis die hem overigens nog steeds wordt nagedragen, in vele besprekingen van zijn latere werk. Alsof hierdoor al zijn personages in al zijn boeken voor eeuwig onbetrouwbaar werden.

De jonge Tobias Wolff, die zichzelf liever Jack noemde, deed verschillende pogingen te ontsnappen aan de situatie thuis. Hij maakte telkens plannen om weg te lopen, schreef familieleden aan om hulp, en benaderde ook zijn broer en biologische vader. En uiteindelijk wist hij een plaats af te dwingen op een internaat.

Vervolgens mislukte hij daar. Zoals te verwachten viel. Al mislukte hij er toch op een andere manier dan ik verwachtte. Dat hoofdstuk verliep opmerkelijk anders dan het verhaal dat Wolff beschreef in Old School — dat wel een roman werd. Niet alleen voor het evenwicht in dit boek was het jammer dat zijn ontsnapping aan thuis er zo rap werd doorgejast.

Tobias Wolff, This Boy’s Life
A Memoir

288 pagina’s
Perennial Library 1990, oorspronkelijk 1989

[x]opgenomen in het dossier: ,

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

2 commentaren

Achille van den Branden  op 15 september 2009 @ 00:27:49

Daar heb je ’t weer. Ik lees gisteren dit boek (de Nederlandse vertaling), plaats vandaag een fragmentje online, waarna blijkt dat u ook een bespreking in de pijplijn had zitten.

Ik las mijn eerste Wolff, nieuwsgierig geworden door lofprijzingen op Boeklog. Maar dit boek kwam me alvast niet zo spectaculair voor. (Ik zal het ook niet bespreken.) Ik dacht al dat het aan mij lag. Daarom blij dat u hier ook ’n gematigd oordeel uitspreekt.

boeklog.info  op 15 september 2009 @ 00:31:11

Boeklog heeft een kleine buffer, dus ik heb het toeval wat geholpen.