Kleber Flight ~ Hans Koning

► door: A.IJ. van den Berg

Vermoedelijk is De solovlucht het eerste boek dat ik ooit van Hans Koning heb gelezen. En dit kwam dan ongetwijfeld alleen omdat er vliegtuigen op het boekomslag stonden afgebeeld.


Maar na die eerste wilde ik ze allemaal lezen. En hebben ook, om later nog eens te kunnen lezen. Is er alleen niet heel veel vertaald uit dat oeuvre.

Koning was éen van de weinige schrijvers die mij hetzelfde leesplezier zorgde als bijvoorbeeld Nevil Shute me altijd bracht. En de bijbehorende zekerheid dat zo’n boek me even totaal in beslag zou nemen, omdat het eerst helemaal uit moest, voor ik iets anders kon doen.

Zit er in de boeken van Hans Koning ook altijd iets recalcitrants. Wat me als tiener enorm aansprak, en voor mij toch wel degelijk een kwaliteit is gebleven om schrijvers op te blijven beoordelen.

De solovlucht heb ik altijd zijn beste roman gevonden. Maar misschien kwam dit enkel omdat een positieve eerste kennismaking gauw een blijvende indruk maakt. Daarom leek het me goed ook het Engelstalige origineel eens te lezen. The Kleber Flight.

En opnieuw vond ik dit een uiterst leesbare roman. Dit boek klopt helemaal, op een bepaalde manier. De plot wordt ook zeer snel en vakkundig opgezet. Er stapt een intrigerende vrouw binnen in het saaie leven van vliegschoolconcierge David Lum, die hem met raadsels en een dure erfenis opzadelt als ze tijdens haar eerste solovlucht plots met vliegtuig en al verdwijnt.

Het kost Lum vervolgens geruime tijd om antwoorden te krijgen op de vragen die hij heeft; en dat weerspiegelt zijn passieve aard wel mooi.

Pas op het allerlaatst neemt hij de beslissing om zelf een daad te stellen. Maar misschien is dat slechts, omdat het dan allemaal niet meer uitmaakt.

Hans Koning was drager van het Nederlandse verzetkruis. En in deze roman zitten zo mooi die beide kanten van welk soort van maatschappelijk verzet ook. Ja, het is soms nodig om in de contramine te gaan tegen de status quo, als daar bijzonder kwalijke kanten aan zitten. Maar tegelijk kan die keuze tot activiteit ook de verzetplegers vernietigen; helemaal als de vijand de maatschappelijke orde mee heeft.

Hans Koning, The Kleber Flight
216 pagina’s
Allison & Bushby 1989, oorspronkelijk 1981
 
Hans Koning, De solovlucht
200 pagina’s
Van Gennep, 1983
vertaling door Tineke Funhoff van: The Kleber Flight, 1981

[x]