American Romance ~ Hans Koning

► door: A.IJ. van den Berg

De tweede Engelstalige roman van Hans Koning is niet zijn meest memorabele. Voor mij dan. Voor anderen was juist dit boek reden om al zijn werk hernieuwd uit te geven.

En het boek is zo meteen wel vijftig jaar oud. Zo bezien, maakte het een opvallend vitale en haast tijdloze indruk. Op éen pijnlijk detail na dan, dat ik hier niet kan verraden, omdat mijn kennis hierover het boek vooraf wat verpestte.

An American Romance biedt wat de titel zegt: De opkomst en ondergang van een relatie tussen twee jonge Amerikanen. Waarbij de fout waarschijnlijk het meest bij de man lag. Omdat hij de vreemdeling was, die zonder een cent in New York aankwam, en in haar zijn anker vond. Dat zij al een leven had, was daarbij maar lastig.

En Koning was er altijd erg goed in om een liefde geloofwaardig te beschrijven, zo valt me steeds sterker op.

Het is alleen zo jammer dat dit boek zo weinig meer heeft te bieden dan dat; hoe levend het ook is, tot op tweederde van het verhaal. Koning’s doorgaans zo spaarzame stijl van schrijven maakt dit boek bijvoorbeeld geen tijdsdocument. En Koning’s vlotte manier van vertellen staat verdere introspectie bij de personages in de weg.

Andere boeken uit zijn beginperiode, zoals The Affair, of A Walk With Love and Death, bevatten ook een opvallende liefdesaffaire. Daarover is eveneens te zeggen dat die liefde telkens gedoemd was. Maar dit valt alleen niet direct op, omdat die boeken daarnaast nog zo veel meer aan verhaal bevatten.

Hier ontbreekt een interessante tweede vertellijn.

Hans Koning, An American Romance
144 pagina’s
Allison & Busby 1989, oorspronkelijk 1960

[x]