Pursuit of a Woman on the Hinge of History ~ Hans Koning

► door: A.IJ. van den Berg

De romans van Hans Koning delen een aantal opvallende kenmerken. Zo hebben ze doorgaans talloze hoofdstukken, omdat een hoofdstuk meestal maar enkele pagina’s telt. Koning schreef ook erg geconcentreerd; er staat geen woord te veel in zijn boeken.

Opvallend is zelfs dat Pursuit of a Woman on the Hinge of History met 206 pagina’s aan de lange kant is, vergeleken met de rest van zijn fictie.

Verder hebben de romans altijd een wat zoekende en recalcitrante hoofdpersoon, die zich op zijn of haar gang gauw eens buiten de gebaande paden begeeft. Niet zelden worden de daden daarbij gestuurd door geldgebrek, of een ander accuut probleem.

Ik vind dit allemaal zeer te prijzen. Alleen is er dan dit boek, dat precies al deze kenmerken heeft. En dat nu net de karakteristiek miste die Koning doorgaans zo’n aantrekkelijke schrijver maakt. Het kostte me aanzienlijke moeite om door te blijven lezen in dit boek, terwijl dat bij de andere romans nooit enig probleem was.

Dit kwam omdat Hans Koning ditmaal zo weinig concreet was over sommige zaken. Dat maakte de ik-figuur nogal vaag, en onbetrouwbaar. Maakte hij wel mee wat hij meemaakte? Tegelijk wordt het boek ook weleens verteld vanuit de derde persoon.

Hoofdpersoon is ene Lucas. Een Amerikaan van begin veertig, waarvan in het boek nooit duidelijk wordt of Lucas zijn voor- of achternaam is. Als er geïnformeerd wordt, noemt hij ook nooit dezelfde achternaam. Lucas bevindt zich aan het begin van het boek op vakantie in een oud Spaans hotel, en raakt bij een etentje in een restaurant verderop diep onder de indruk van een vrouw; zonder haar overigens te spreken. Die emotie moet ongelooflijk sterk zijn geweest, want vervolgens is het hele boek een zoektocht naar deze ene vrouw. Die dan verloopt via de man waarmee ze was. Dat blijkt een Duitse miljardair te zijn.

Lucas bezit als het boek begint al nauwelijks geld meer, maar heeft er desondanks alles voor over haar te vinden; tot aan het opgeven van zijn bestaande leven toe. Wordt na vele omzwervingen zelfs lid van een door Basken geleide ondergrondse, en krijgt uiteindelijk in de VS de doodstraf opgelegd wegens ontvoering en moord.

Maar wat is er toch waar in dat verhaal, en wat niet? Door Lucas’ geschiedenis is een sprookje geweven, waarin alles beter wordt als wij terugkeren naar een door vrouwen geleide samenleving. De vrouw waar Lucas achteraan jaagt, lijkt ook goed te willen gaan doen, met het geld van die miljardair.

En toch was vrijwel alleen aardig om te lezen hoe Lucas zich weer eens redde, als hij zich in de penarie had gewerkt.

Hans Koning, Pursuit of a Woman on the Hinge of History
206 pagina’s
Lumen Editions, 1997

[x]