V.S. Pritchett ~ Jeremy Treglown

► door: A.IJ. van den Berg

Soms ook, kan de biografie van een schrijver als wegwijzer dienen. Wat is er in diens oeuvre het meest de moeite van het lezen waard? Ik hoopte in elk geval dat dit portret van V.S. Pritchett daar duidelijkheid over zou verschaffen.

Want, weliswaar is via Amazon, Alibris, of AbeBooks van veel schrijvers alles nog wel te krijgen. Die moeite moet ook de moeite en investering waard zijn.

Zo heb ik nog niemand een goed woord over zien hebben voor de romans die Pritchett schreef, op Paul Theroux na. Was hij zo’n goed verhalenschrijver, werd het op de lange baan schijnbaar nooit iets. En zo leerde ik dat het niet per se loont om die boeken te achterhalen.

In deze biografie meldt Pritchett misschien wel wat te ongeduldig te zijn om een goede roman te hebben kunnen schrijven.

It is my great difficulty as a novelist — if I have any serious right to call myself that – that my mind burns too quickly, consumes too many scenes & ideas & people and could rush through them all in one fierce fizzing gorse blaze, leaving me with the ashes of people. This defect combines fatally with the impersonal and summary , hit or miss training of journalism. I try to damp it down and learn patience and slowness. [139]

Dit boek diende ook om te zien hoe waarheidsgetrouw Pritchett’s autobiografieën waren geweest. Waaruit bleek dat hij in A Cab at the Door weleens wat al te gekleurd over zijn vader had geschreven. En ook duidelijk werd waarom er niets over zijn tweede huwelijk staat, in Midnight Oil — er was een ‘family secret’, zijn vrouw Dorothy had lang een drankprobleem.

Nuttiger nog was wat de biograaf over de verhalen van Pritchett schreef. Zoals ik al dacht, wordt daarin weleens een episode uit het leven van de schrijver gewogen. Bovendien heeft V.S. Pritchett tot ver na zijn tachtigste verhalen geschreven met een grote kwaliteit. Met éen bundel is het beeld van dat oeuvre absoluut niet compleet; en bovendien zijn zelfs in de Complete Stories uit de jaren negentig lang niet alle verhalen opgenomen.

Bovenal liet dit boek me het portret van een sympathieke man zien. Iemand die weliswaar zijn hele leven krap zat, omdat hij van de pen moest leven; en nooit een een bestseller scoorde. Maar iemand die ook onverminderd plezier in het schrijven bleef houden.

Geen van die aspecten is vanzelfsprekend, in een schrijversbiografie.

Jeremy Treglown, V.S. Pritchett
A Working Life

308 pagina’s
Chatto & Windus, 2004

[x]