Never Push When It Says Pull ~ Guy Browning

► door: A.IJ. van den Berg

Vroeger schreef ik beter. Leuk zult u zeggen. Alleen is het nut van deze mededeling voor het heden niet bijzonder groot.

Vroeger schreef ik beter omdat ik toen nog niet zo vreselijk veel zakelijke teksten had moeten schrijven, minder gelezen had, en ook een onbekommerdheid bezat die nu ontbreekt. Tegenwoordig is er angst bij het schrijven; en dus een vrij grote zelfcensuur. [Boeklog werd mede begonnen ooit om die censuur te leren overwinnen].

Never Push When It Says Pull van Guy Browning, bracht me een enorm déjà lu. Ik heb namelijk tal van vergelijkbare teksten geschreven als tiener. Grappig bedoelde handleidingen. Omdat handleidingen zich zo makkelijk lenen voor humoristisch proza — al was het maar omdat de gevaren van een verkeerde handeling zo leuk te overdrijven zijn. En misverstanden zijn ook makkelijk te verzinnen. Toegegeven, mijn tekstjes brachten het niet verder dan schoolkranten en clubblaadjes. Browning had met dit materiaal daarentegen een populaire rubriek in The Guardian. Tegelijk vond ik zijn permanente schaamteloosheid bijzonderder dan zijn grappen.

Dit is een vermakelijk boek, begrijp me niet verkeerd. Al moet het wel met mate genoten worden. Bij het lezen van te veel adviezen na elkaar vallen al gauw de herhalingen op in de vorm.

En ik wil ook absoluut niet beweren ooit zo goed te hebben kunnen schrijven als Browning. Maar ik heb vergelijkbare teksten gemaakt. En alleen daardoor al vond ik zijn oplossingen regelmatig wat makkelijk — waardoor ik zijn bluf doorzag, en tegelijk het totale gebrek aan schroom wel moest blijven bewonderen.

De grootste waarde voor mij van dit boek zat daarom in de geïnspireerde terzijdes, als hij niet opzichtig de grap zocht. Omdat Browning zich dan ineens wel een opvallende schrijver toonde.

scheiding

Understatement is the nemesis of exaggeration. People who disdain exaggeration often go in for understatement on a scale that amounts to inverted exaggeration. Such a person would react to their entire house being blown up by saying that they were ‘mildly irritated’. Interestingly, this works better than saying they were ‘absolutely gutted’ because understatement focuses attention back on the person whereas exaggeration can’t compete with the big event itself. This explains why journalists are rubbish at natural disasters. It’s difficult to exaggerate the effect of a hurricane.

All history (well most of it) is exaggeration. That’s because any story that gets retold tends to have its dull bits dropped and its good bits highlighted. It’s a miracle therefore when you get a story from ancient history that’s a bit dull. […]

[How to… exaggerate, 210]
Guy Browning, Never Push When It Says Pull
Small Rules for Little Problems
279 pagina’s
Atlantic Books, 2005

[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden