Jungle West 11 ~ Majbritt Morrison

► door: A.IJ. van den Berg

Ware dit boek niet in de reeks privé-domein verschenen, dan had ik het nooit gelezen. Zelfs al was me bekend dat dit éen van de meer dubieuze keuzes was van de uitgever. De serie bestond ook nog maar net; de faam moest nog komen.

Ook de laatste jaren verschijnen regelmatig uitgaven in de reeks privé-domein waarop heel wat aan te merken is. Alleen hebben die nog steeds de schijn mee een beroemd schrijver in zijn of haar intiemste woorden te tonen. Een autobiografie als deze opnemen, van iemand buiten de literaire canon, wordt tegenwoordig niet meer gedaan.

En Jungle West 11 bleek ook geen vreselijk opmerkelijk boek te zijn. Het verhaal van Majbritt Morrison las in de kern als vele verhalen van vrouwen die vielen.

De Zweedse Majbritt ontmoette midden jaren vijftig in Londen een man. Die niet deugde. Enkele jaren na de eerste kennismaking kwam ze bij hem wonen. Omdat hij geen geregeld inkomen had, opende zij een winkeltje onder haar rok.

En het is die ene stap naar de prostitutie die ik nooit begrijp; terwijl niet te ontkennen valt dat vrouwen zich nog steeds op die manier opofferen voor hun kerels.

De vent van Majbritt heette Raymond. Hij kwam van Jamaïca.

Een opvallend detail in het boek is dat er in 1958 rassenrellen waren, in de wijk waar Majbritt en Raymond woonden, tezamen met zo veel meer immigranten. Blanke Britse mods zouden die al zwarten wel even laten weten dat ze daar niet hoorden. En de schrijfster werd daarbij doelbewust gezocht, om te mishandelen, omdat ze het bij een woordenwisseling gewaagd had Raymond te verdedigen tegenover een stelletje blank tuig.

En zo waren het ook de doorkijkjes naar het recente verleden die dit boek nog enigszins leesbaar maakten. Want dat leven van Majbritt was enerzijds te treurig om daar vermaak aan te beleven, terwijl haar verhaal toch ook via de clichés verliep die er over hoeren te vertellen zijn.

Nu ja, Majbritt verliet de scène in Londen uiteindelijk, na een gevangenisstraf te hebben uitgezeten voor marihuanabezit. Raymond was daar in gaan handelen. En zij bepleitte voor de rechtbank zijn onschuld, en nam alle verantwoordelijkheid op zich…

Majbritt Morrison, Jungle West 11
Mijn leven als licht meisje in Londen
281 pagina’s
De Arbeiderspers, 1966
privé-domein iv

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden