Answer Me This! ~ Helen Zaltzman & Olly Mann

► door: A.IJ. van den Berg

Eén van mijn favoriete podcasts heet Answer Me This!. Daarin geven nu al 157 afleveringen lang twee Britten van rond de dertig wekelijks een laconiek antwoord op de onmogelijke vragen van luisteraars.

Mooi is nog wel het meest dat Helen Zaltzman en Olly Mann daarbij de zelfspot niet schuwen. En door de anekdotes over hun eigen leven, maar ook omdat luisteraars naar persoonlijke opinies en belevenissen vragen, zijn die twee meer voor mij inmiddels meer geworden dan enkel de presentatoren van een humoristisch half uurtje.

Daarom intrigeert me inmiddels ook wat er om de podcast gebeurt. Want, hoewel beiden aanvankelijk hoopten daarmee misschien ergens een radioprogramma te krijgen — zodat hun inspanningen ook eens betaald zouden worden — blijkt de Britse radiowereld bijvoorbeeld niet erg gediend te zijn van mensen die iets met audio begonnen zijn vanuit hun huiskamer.

Zelfs al won Answer Me This! inmiddels prijzen.

Dus moeten ze op andere manieren wat, om vooruit te komen.

Het boek Answer Me This! is een sympathieke poging om toch eens iets te verdienen aan het succes dat de podcast bij luisteraars heeft. De uitgave biedt een bloemlezing van de beste of meest typerende vragen en antwoorden uit de afgelopen drie jaar. Heel veel nieuws zal er niet in staan voor de fans van het eerste uur, waartoe ik mijzelf dus moet rekenen. Al is de presentatie van de vragen en antwoorden op papier wel anders.

Soms miste ik de lucht van het gesproken woord als een vraag in éen regel beantwoord werd. Anders dan bij de podcast, die een half uur duurt, is dit boek veel leuker als er telkens slechts even een paar minuten van genipt wordt. Als boek lijkt me dit ook veeleer een grabbelton, met leuke en onverwachte presentjes, dan iets met een eigen ritme aan pauzes en hoogtepunten.

Niettemin, soms zijn Zaltzman & Mann op een prettige manier onbedaarlijk grappig. Zelfs op papier.

scheiding

Tom from Southport: Does Cat Woman eat cat food?

Nah, she’s too busy clawing the sofa and licking her arsehole. [181]

Helen Zaltzman & Olly Mann, Answer Me This!
210 pagina’s
faber and faber, 2010

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden