User’s Guide to the Millennium ~ J.G. Ballard

► door: A.IJ. van den Berg

Elders bekloeg ik me al over mijn exemplaar van A User’s Guide to the Millennium. Dat lijkt een print-on-demandje te zijn. Een achteraf nog eens vervaardigde versie van een boek dat al even uit de handel is.

Daarmee werd een gewetensvraag of de kwaliteit van de uitgave me wat tegenviel, omdat de inhoud niet altijd erg kon boeien.

Zeker is dat ik meer genot had van de artikelen van en met J.G. Ballard in het e-boek dat hoorde bij vijftien jaar Spike online. De interviews en boekbesprekingen uit die uitgave waren ook aanleiding om deze User’s Guide nog eens te proberen.

Alleen is de verzamelbundel wat dun. Want, ook al belooft de kaft dat er essays in staan, het boek bevat vooral enige decennia aan keurige journalistiek, in partjes van zelden meer dan duizend woorden en meestal heel wat minder. En hoe eminent leesbaar deze artikelen ook zijn, daarmee bood het boek toch wat weinig Ballard.

Zelfs het autobiografische materiaal dat opgenomen werd, leek me vervolgens gerecycled te zijn in het boek Miracles of Life. In elk geval stond daar niets nieuws voor mij in.

Dit boek moest het voor mij daarom vooral hebben van de intrigerende terzijdes; de observaties die Ballard toch had weten toe te voegen, ondanks alle vormeisen die de kranten zullen hebben gesteld waarvoor hij schreef.

En goed, dan is ook intrigerend om te lezen wat Ballard, als vakman, te melden heeft over de gebieden waar hij verstand van had. Als SF-auteur vond hij dat films in dat genre meestal tegenvielen. Star Wars vond hij bijvoorbeeld kinderachtig. Toch wist hij een interessant lijstje op te stellen van speelfilms die desondanks de moeite waard waren.

Forbidden Planet [1956]
Dr Strangelove or: How I learned to stop worrying and love the bomb [1964]
Alphaville [1965]
Barbarella [1968]
Silent Running [1971]
Dark Star [1974]
The Man who Fell to Earth [1976]
Close Encounters of the Third Kind [1977]
Alien [1979]
Mad Max 2 [1981]

Door zijn jeugd in Shanghai werd hij dan weer opvallend vaak gevraagd om Chinese boeken te recenseren.

En waarschijnlijk zijn alles overziend de recensies ook de beste stukken uit dit boek. De enige betogen in elk geval om nog eens naar terug te keren.

J.G. Ballard, A User’s Guide to the Millennium
Essays and Reviews

304 pagina’s
Picador USA 2010, oorspronkelijk 1996

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden