Raadsel van linkshandigheid ~ Rik Smits

► door: A.IJ. van den Berg

Deze dikke monografie kan toch in éen zin worden samengevat; voor zo ver de titel dat al niet doet. We weten niet waarom éen op de tien mensen linkshandig is, maar dat houdt niemand tegen om daarover niet toch de soms vreemdste theorieën op te stellen.

Om de zin en onzin uit deze theorieën te tonen, is Het raadsel van linkshandigheid een eclectisch boek geworden. Naast cultuurgeschiedenis bevat het bijvoorbeeld nogal wat biologie, zoals aandacht voor hersenonderzoek.

Andere zoogdieren kennen overigens ook links- of rechtspotigheid. Alleen is die voorkeur veel evenwichtiger verdeeld, volgens Smits. Bij dieren ligt de verhouding op 50%-50%.

Alleen door dit gegeven al mistte ik wat in dit toch zo overladen boek. Als mensen dan die uitzondering zijn met hun voorkeur voor rechtshandigheid, hoe zit het dan met onze neven, de mensapen? En waarom maakt het bij kleuters nog zo weinig uit met welke hand die iets doen? Hoe schattig de omslagfoto ook is, die zegt niet alles.

De interessantste vraag die Smits stelt, vond ik of het nu eigenlijk nog iets uitmaakt, die voorkeur. Want, net zoals in het dagelijkse taalgebruik linksheid heel makkelijk gediskwalificeerd wordt — iemand kan twee linkerhanden hebben — staan daar andere idées reçues tegenover. Zo zouden linkshandigen gemiddeld genomen creatiever zijn.

Maar volgens Smits zijn er slechts twee activiteiten waarop opvallend veel meer linkshandigen succes boeken dan logisch is.

In een aantal sporten kan linkshandigheid een voordeel opleveren, al was het maar omdat tegenstanders gewend zullen zijn vooral tegen rechtshandigen te strijden. Smits noemt daarbij onder meer tennis, en boksen. Daar staat tegenover dat in een teamsport als hockey linkshandigheid weer een groot nadeel is; omdat alles zich zo op de grootste gemene deler richt.

En opvallend genoeg is het aantal linkshandige Amerikaanse presidenten de laatste decennia onverklaarbaar groot.

Voor Smits lijkt het voordeel van linkshandigheid daarom een voordeel te zijn dat aan elke minderheidsgroep kleeft:

Linkshandigen lijken vooralsnog alleen maar linkshandig. Wel krijgen ze in een hoofdzakelijk rechtshandige wereld meestal het verkeerde voorbeeld, verkeerde instructies, en niet-optimaal gereedschap. Daardoor zijn ze van jongs af aan meer dan hun rechtshandige medemensen op zichzelf aangewezen. Misschien mogen linkshandigen zich daarom vleien met de gedachte dat ze bovengemiddeld onafhankelijk zijn. [357]

scheiding
Rik Smits, Het raadsel van linkshandigheid
Hoe handvoorkeur de wereld kleurt
384 pagina’s
Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2010

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

2 commentaren

Mascha  op 1 maart 2011 @ 09:57:46

Leuk boek!

Voor linkshandigen is er de linkshandigen winkel met producten voor linkshandigen, http://www.delinkshandigenwinkel.nl

Maakt het allemaal net even makkelijker.

Harry  op 16 april 2011 @ 18:40:32

Ik ben een leuke informatie site voor en over linkshandigen tegen gekomen namelijk http://www.linkshandig.info
met een uitgebreide kranten archief en veel informatie voor linkshandigen