Why Can’t Elephants Jump ~ NewScientist

► door: A.IJ. van den Berg

Uiteindelijk zijn het toch alleen de opmerkingen van de exacte wetenschappers nog, of die op deze manier denken, waardoor ik nog geheel ontregeld kan raken.

Zo wordt in Why Can’t Elephants Jump de vraag van een kind beantwoord, waarom de mens twee uitgangen heeft om zijn afvalstoffen te lossen. En dan stelt éen lezer van de NewScientist dat er maar éen zo’n uitgang is. Want die andere, voor de poep, maakt geen deel uit van het lichaam. Dat is slechts een buis die door het lijf loopt. En er worden weliswaar voedingsmiddelen onttrokken aan wat in die buis zit, maar het meeste van wat er in zit, komt het eigenlijke lichaam niet in.

Nu goed, dan hebben we twee kringspieren, denk ik dan uiteindelijk, die deze voedingsbuis toch aardig kunnen dichtknijpen, en dus afsluiten. Maar dat idee komt pas een dag later bij me op.

Net als het besef dat poep bruin is door de resten van kapotte rode bloedlichaampjes die uit het lichaam worden verwijderd.

Enfin, dan riepen niet alle 112 andere vragen zulke reacties op. Voor een deel overheerst bij het lezen van zo’n boek als dit ook verbazing over wat mensen willen weten.

Als de zon dooft, hoe lang blijft er dan nog leven mogelijk op aarde?

Hoe snel is het menselijke reactievermogen echt? [Waarbij ik voor het eerst las dat de Nederlandse geleerde Donders daar al in 1865 mee bezig was. Ik dacht toch iets te weten van de negentiende-eeuwse wetenschap in Nederland].

Is de auto het meest dodelijk wapen dat de mens ooit heeft uitgevonden?

Wat zijn de waterigste landen ter wereld? [Nederland haalt een vierde plaats, met bijna 20%. Na overigens de Bahamas, Guinnee-Bissau, en Malawi.]

De meeste ruimte in dit boek werd overigens ingenomen door antwoorden op de vraag waarom James Bond zijn martini’s ‘shaken’ dronk, en ‘not stirred’. En dan duurt het toch een tijd voor iemand stelt dat de wodka in de tijd van de Bond-verhalen waarschijnlijk aardappelwodka was. Tegenwoordig drinken we graanwodka. Dus is met de huidige kennis over dranken het smaakverschil niet na te bootsen dat er indertijd zal zijn geweest.

Aardappelwodka smaakt wat olieachtig, om die bijsmaak te laten verdwijnen, is stevig schudden inderdaad wel even nodig.

Why Can’t Elephants Jump
and 113 more science questions answered

NewScientist
233 pagina’s
Profile Books, 2010

[x]