59 Seconds ~ Richard Wiseman

► door: A.IJ. van den Berg

Sommige boeken vatten samen wat elders uitgebreider staat beschreven. Dat kan een groot nut hebben. Helemaal als de samenvatting door een deskundige gedaan is, en deze door eigen kennis of ervaring nog eens wat toevoegt aan de verzameling.

59 Seconds is zo’n collectie. Het boek toont wat psychologen aan kennis hebben gevonden die iedereen gelukkiger, efficiënter, of slimmer kan maken. Een zelfhulpboek is het, maar dan zonder het irritant opgewekte toontje dat het genre anders zo onverteerbaar maakt. En, met wetenschappelijk bewezen effecten, die ook elders bij onderzoek herhaald konden worden.

Aan het eind van elk hoofdstuk staat de daarvoor behandelde kennis bovendien nogmaals samengevat. En tot slot biedt Richard Wiseman een samenvatting van alles die inderdaad in een minuut te lezen is.

Een punt dat hij dan noemt, is dat een plant in je werkomgeving de werkstress vermindert, en bewezen heeft de creativiteit te verbeteren.

59 Seconds riep bij mij niet direct plannen op om mijn leven te beteren. Het inspireerde wel om meer over de beschreven onderzoeken te willen weten — al is een grote vraag of dat wel kan; of andere wetenschappers even toegankelijk over hun werk hebben geschreven als Wiseman deed. Toch, eens zien of Ab Dijksterhuis leesbaar is. De merkwaardigste effecten die Wiseman beschrijft, komen wel uit Nederlands onderzoek. Zoals het gegeven dat je betere beslissingen neemt nadat je eerst een andere intellectueel uitdagende taak gedaan hebt, om dan pas weer tot het eigenlijke probleem terug te komen.

Ook heb ik er werkelijk tijden over gedaan om het boek uit te krijgen. Eén onderzoek per dag en de resultaten daarvan begrijpen, was doorgaans wel genoeg. En Wiseman heeft soms maar enkele pagina’s nodig om een effect te beschrijven. Dus staat er nogal wat in.

Een leesboek kan ik deze verzameling daarom niet echt noemen.

Richard Wiseman, 59 Seconds
Think a Little, Change a Lot

358 pagina’s
Pan Books 2010, oorspronkelijk 2009

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden